Foto: TANJUG/Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP

Jedna brana u Norveškoj delimično je danas pukla posle nekoliko dana jake kiše koja je pokrenula klizišta i izazvala poplave u planinskim južnim delovima te skandinavske zemlje, rekao je lokalni policijski zvaničnik. Zajednice nizvodno od brane su evakuisane.

Glama, najduža i najbujnija reka u Norveškoj, pregrađena je hidroelektranom Braskereidfos, koja je sada pod vodom i ne radi.

Vlasti su prvobitno razmatrale dizanje dela brane u vazduh kako bi sprečile potapanje nizvodnih naselja. Ali od ideje se odustalo jer je voda u međuvremenu probila branu, rekao je novinarima portparol policije Fredrik Tomson.

Foto: TANJUG/Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP

Prema njegovim rečima, ogromne količine vode izlile su se preko zapadnih delova brane.

„Voda je postepeno počela da curi kroz branu i za sada nije podesno da se preduzimaju ikakve mere u elektrani“, rekao je Tomson novinarima i dodao da se situacija stalno procenjuje.

Najmanje 1.000 ljudi živi u naseljima blizu reke u toj oblasti, a vlasti su saopštile da su svi oni evakuisani pre nego što je brana delimično pukla.

Prema rečima Aleksandre Beh Đerv, predsednice odbora kompanije Hafslund Eko, odvodi u hidroelektrani nisu se automatski otvorili kao što je trebalo da se otvore kada u akumulacionom jezeru ima viška vode.

Nije jasno zašto se to nije desilo, rekla je ona.

***

BONUS VIDEO: Slovenački policajci u akciji spasavanja poplavljenih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare