Foto:content_dealer / Alamy / Alamy / Profimedia

Zakonodavac iz Kalifornije predstavio je zakon koji bi dekriminalizovao upotrebu psihodeličnih droga (supstanci) u državi. Ovo je najnoviji korak u pokretu za okončavanje američkog rata protiv droge, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Skot Viner, državni senator koji je autor zakona, nada se da će prateći put Oklanda, Santa Kruza i okruga Kolumbija – gradova koji su dekriminalizovali upotrebu psihodeličnih supstanci, Kalifornija pomeriti korak bliži dekriminalizaciji upotrebe i posedovanja svih droga, nešto što je Oregon doneo incijativom glasača u novembru.

„Ljudi ne bi trebali da idu u zatvor zbog posedovnja ili upotrebe droge“, rekao je Viner za Gardijan. „To je zdravstveno, a ne krivično pitanje i nadam se da ćemo stići tamo“.

Ovim predlogom zakona, predstavljenim u četvrtak, dekriminalizovaće se posedovanje i lična upotreba ovih droga koje mogu da se koriste za medicinsko lečenje. Iako bi se dekriminalizacija odnosila na bilo koju vrstu posedovanja ili upotrebe, a ne samo medicinsku, u zakonu se naglašava medicinska korist ove strategije koja je poznata zagovornicima reforme oko upotrebe ovih droga.

„Tako je to funkcionisalo sa kanabisom“, rekao je Entoni Džonson, dugogodišnji zagovornik i glavni podnosilac peticije za Oregonovu meru 110, inicijativu koja je dekriminalizovala lično posedovanje malih količina svih droga.

„To je definitivno način da se ljudima kojima je to potrebno, pomogne ali da se i javnost upozna sa ovim supstancama o tome kako je rat protiv droga propala politika i kako postoji bolji pristup“, dodao je on.

Foto:content_dealer / Alamy / Alamy / Profimedia

Nacrtom zakona takođe bi se ukinule kaznene evidencije za osobe osuđene zbog posedovanja ili lične upotrebe ovih psihodeličnih supstanci. Stvorila bi radnu grupu koja bi preporučila koje će regulatorno telo nadgledati ličnu i terapijsku upotrebu ovih supstanci.

Viner nije uključio pejot kao jednu od supstanci zbog toga što nju korisnici psihodeličnih droga slabije koriste. Pejot je sveta biljka za mnoga domorodačka plemena, a po nalogu domorodačke zajednice zakon je neće dekriminalizovati.

Rušenje stereotipa

U svom izlaganju, Džonson je otkrio da su najveći protivnici dekriminalizacije bili organi za sprovođenje zakona koji navode zabrinutost za javnu bezbednost. Među protivnicima su i oni u privatnoj rehabilitacionoj industriji.

Viner se nada da će svedočenje vetarana – zakon su podržale 2 grupe kojima je ovo pomoglo za PTSD (posttraumarski stresni poremećaj) – kao i terapeuta koji podržavaju upotrebu psihodeličnih supstanci u terapeutske svrhe, srušiti predrasude o korisnicima opojnih droga.

Foto:content_dealer / Alamy / Alamy / Profimedia

„Postoji stereotip o tome ko koriste opojne droge, ali je slika dosta šira. Kada imate veterane koji dolaze u Kapitol i pričaju o tome kako su im psihodelične supstance pomogle u borbi sa PTSD-jem i kako su sredili svoje živote, to je neverovatno moćno sredstvo za zakonodavce“, rekao je on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar