Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / RAMIL SITDIKOV /KREMLIN POOL / SPUTNIK, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Sastanci ruskog predsedika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka nisu ništa neobično, ali današnji susret se ipak razlikuje od svih koji su održani tokom prethodne dve godine. U čemu je razlika? Putin je prvi put, posle 12 sastanaka, došao "na noge" Lukašenku. Zašto baš sada i šta to znači?

Kremlj je ovu posetu najavio kao radnu i dodao da će tokom sastanka lideri zvanično razgovarati o „strateškom partnerstvu“ dveju zemalja.

Ipak, zapadni mediji spekulišu da je u centru razgovora bio rat u Ukrajini, dok Bild prenosi da postoji sumnja da bi Putin ovu posetu mogao da iskoristi kako bi direktno uvukao Lukašenka u sukob.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Lukašenko u tampon zoni?

Analitičari smatraju da Lukašenko nema mnogo načina na se izmigolji i „ne usliši“ Putinove želje. Iako do sada nije želeo da pošalje svoje trupe na front, ovoga puta bi mogao da poklekne.

Belorusija je ekonomski zavisna od Rusije, a Lukašenko ne bi ostao na vlasti nakon najvećih demonstracija u zemlji 2020. godine da nije bilo podrške Putina.

Takođe, naznake moguće veće vojne saradnje je i to što će ruske trupe održati vojne manevre u Belorusiji. Po završetku „taktičkih bataljonskih vežbi“ trebalo bi da bude konačno ocenjena „borbena sposobnost i borbena gotovost jedinica“, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane Rusije.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Belorusija je stavila Rusiji na raspolaganje svoje vojne baze za napade na Ukrajinu. U oktobru je Belorusija najavila i uspostavljanje zajedničkog vojnog saveza sa Rusijom. U tu svrhu u Belorusiji su stacionirane hiljade ruskih vojnika.

Uz to, i sam Lukašenko je pre nekoliko dana izjavio da su suverenitet i nezavisnost Belorusije nepovredivi, ali da se njegova zemlja neće nikada okrenuti protiv Rusije.

„Mi nikada nećemo biti neprijatelji Rusije. I nikada se nećemo okrenuti protiv Rusije. Ta zemlja i njeni ljudi su nam najbliži. Mislim da ćemo se držati te strategije sve dok smo na vlasti. Da smo postupali drugačije, završili bismo kao Ukrajina“, poručio je Lukašenko.

Zelenski: Spremamo se za sve scenarije

Da sumnje nisu neosnovane smatra i ukrajinski lider Vladimir Zelenski koji je rekao da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Belorusije.

Pročitajte još:

„Šta god da Lukašenka ubede da uradi za Rusiju, to im nece pomoći, kao ni sve druge bolesne ideje u ovom ratu protiv Ukrajine i Ukrajinaca“, poručio je Zelenski.

Takođe, zvaničnici u Kijevu mesecima upozoravaju da bi susedna Belorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemesečnom ratu.

Sa druge strane, vojni eksperti, među kojima su i oni sa Instituta za proučavanje rata (ISW) smatraju da je sastanak sa Lukašenkom deo nastojanja da se pokaže „pokornost“, ali ne i da stvarno beloruske jedinice u rat.

BONUS VIDEO Kako je Makron dočekao Olenu Zelenski u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar