Nayib Bukele
Nayib Bukele Foto:REUTERS/Jose Cabezas

Nakon što je El Salvador postao prva zemlja koja je uvela bitkoin kao zvaničnu valutu, predsednik te države Najib Bukele najavio je novi revolucionarni poduhvat koji će korišćenje kriptovaluta podići na novi nivo.

Bukele je u subotu organizovao veliki skup na kom je predstavio plan vredan nekoliko milijardi dolara. El Salvador će izgraditi „Bitkoin grad“, u blizini vulkana Končagva na jugoistoku zemlje, i on će biti finansiran isključivo ovom kriptovalutom.

Grad će imati stambene i komercijalne oblasti, usluge, zabavu, restorane i aerodrom. Kako je najavio Bukele, gradnja će početi 2022. godine, a grad neće zahtevati plaćanje poreza, osim onog na dodatnu vrednost (PDV). Simbolično, grad će biti kružnog oblika baš kao veliki bitkoin novčić.

Nayib Bukele
Nayib Bukele Foto:EPA-EFE/Rodrigo Sura

Ovaj potez doveo je do velikih protesta zbog straha da će kriptovaluta doneti nestabilnost i inflaciju u osiromašenoj latinoameričkoj zemlji.

El Salvador je u junu usvojio zakon kojim je postao prva zemlja na svetu koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Ovaj potez izazvao je negodovanje određenog dela građana, koji su nekoliko dana protestovali zbog odluke vlasti.

Hiljade ljudi našlo se na ulicama El Salvadora, zbog straha da bi uvođenje bitkoina kao zvanične valute moglo da dovede do nestabilnosti u već siromašnoj državi.

Bitkoin Nayib Bukele
Bitkoin Foto:EPA-EFE/Rodrigo Sura

Kako bi građanima bilo omogućeno da koriste kriptovalutu, vlasti su uvele i bitkoin novčanik.

Milijarda za početak 

El Salvador sada planira da putem „Bicoin Bond“-a, u partnerstvu sa „Blockstream“ kompanijom, prikupi oko milijardu dolara za infrastrukturu digitalnih sredstava. Polovina novca biće iskorišćena za kupovinu bitkoina, dok će ostalih 500 miliona dolara ići za energetiku i infrastrukturu za rudarenje bitkoina, saopštila je vlada.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rudarstvo je energetski intenzivan proces stvaranja novog bitkoina, ali je El Salvador rekao da planira da koristi geotermalnu energiju iz vulkana za napajanje ovog projekta.

Samson Mov, glavni strateški direktor u „Blockstream“ kompaniji rekao je da postoji petogodišnja blokada obveznice koja je dizajnirana da skine 500 miliona dolara bitkoina sa tržišta za taj vremenski period. Investitori u obveznice dobiće godišnju specijalnu dividendu.

Nestabilne vrednosti bitkoina

Bitkoin je kontroverzna valuta delimično zato što njena vrednost može značajno da varira – dramatično je porasla i pala tokom prošle godine.

Vrednost bitkoina je pala za oko 16 odsto sa svog rekordnog nivoa od 68.990,90 dolara koji je dostigao ranije ovog meseca, ali je i dalje u porastu za više od 90 odsto ove godine.

Nayib Bukele
Nayib Bukele Foto:EPA-EFE/Rodrigo Sura

Bukele nije naveo tačan datum za izgradnju ili završetak grada, ali je rekao da procenjuje da će veliki deo javne infrastrukture koštati oko 300.000 bitkoina. Jedan Bitkoin trenutno vredi nešto manje od 60.000 dolara.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram