Žestoki protesti buknuli su u El Salvadoru samo dan nakon što je ova zemlja odlučila da uvede bitkoin kao zvaničnu valutu. Građani su besni i uplašeni jer ne veruju u kriptovalute, a čelnike države optužuju da pri donošenju odluke nisu imali na umu stanovnike koji će morati svakodnevno da se služe bitkoinom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predsednik El Salvadora Najib Bukele imao je viziju da će uvođenjem bitkoina kao zvanične valute uštedeti zemlji vrtoglavih 400 miliona dolara godišnje.

„Moramo da razbijemo paradigme iz prošlosti“, samouvereno je poručio predsednik ne znajući da će njegova odluka dovesti do potpunog haosa u zemlji.

Hiljade nezadovoljnih građana izašlo je na ulice jedne od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike. Zapaljene su automobilske gume, što je izazvalo veliki oblak crnog dima, a besni demonstranti nosili su transparente protiv bitkoina, ali i samog predsednika, koji je u njihovim očima glavni krivac za situaciju u kojoj se nalaze.

Građani smatraju da je odluka vlade nepromišljena jer je bitkoin nestabilna valuta, kao i da predstavlja poligon za nezakonite transakcije.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Sura

„Mi ne znamo kako da koristimo tu valutu za plaćanje i niko nam nije objasnio. Odluku su doneli sami, kao da nas se ne tiče. Ne znam šta sada treba da radimo, cela zemlja je ugrožena. Jedini koji nije pogođen je naš predsednik, koji se i dalje baškari u svojoj vili. Mi smo uništeni“, ispričao je jedan od besnih građana El Salvadora.

Sumnje demonstranata su se obistinile kada je samo nekoliko sati nakon što je postao zvanična valuta u El Salvadoru vrednost bitkoina pala za 20 odsto. Ovo je najveći pad vrednosti kriprovalute u poslednjih mesec dana.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Sura

„Bio je to veoma loš dan za predsednika Bukelea, njegovu vladu i njegov eksperiment sa bitkoinima“, rekao je opozicioni političar Džoni Rajt.

On smatra da će El Salvador gubiti oko tri miliona dolara godišnje zbog bitkoina. Kako je istakao, najveći problem jeste način na koji je usvojen zakon o novoj valuti.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Sura

„Zakon o bitkoinu je odobren u parlamentu bez ikakve rasprave. Trebalo je samo oko pet sati da se sprovede. Pored toga, većina stanovništva zna vrlo malo o kriptovalutama. Ono što znamo je da je to veoma nestabilno tržište. Sada je postalo očigledno“, poručuje opozicionar, koji smatra da Bukele mora da preuzme odgovornost za odluku i izađe pred svoje građane.

Na kritike, dim na ulicama i bes uplašenih stanovnika, predsednik Bukele poručuje da je „on vizionar koji vidi stvari na drugačiji način“.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Sura

„Kad drugi vide krizu, ja vidim priliku“, kaže Bukele dok finansijska stabilnost zemlje zavisi od tržišta kriptovaluta.

Prizori iz El Salvadora upozorenje su ostatak sveta koji debatuje o kriptovalutama. Kako se sada čini, malo je verovatno da će čelnici bilo koje druge zemlje doneti odluku da pokušaju da primene ovaj eksperiment.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar