Foto: EPA-EFE/THANASSIS STAVRAKIS

Prva žena na čelu Grčke Katerina Sakelaropolu položila je danas predsedničku zakletvu na ceremoniji u Atini, čiji je obim smanjen zbog koronavirusa.

Sakelaropolu (64), bivša predsednica najvišeg grčkog administrativnog suda, Državnog saveta, na toj funkciji će naslediti Prokopisa Pavlopulosa.

Grčki parlament izabrao je Sakelaropoluovu za novu predsednicu velikom većinom glasova pre skoro dva meseca.

Ceremonija je održana u skoro praznoj sali parlamenta, što je deo mera radi sprečavanja širenja korona virusa, a prisustvovao je samo mali broj poslanika i ograničeni broj novinara, prenosi AP.

U Grčkoj su zatvorene škole, fakulteti, bioskopi, pozorišta, teretane i noćni klubovi, a vlasti su pozvale ljude da ostanu u kućama i izbegavaju veća okupljanja.

 

U toj zemlji je do sada potvrđeno 117 slučajeva koronavirusa i jedan smrtni slučaj.

Premijer Kirjakos Micotakis nominovao je Katerinu Sakelaropolu kao nestranackog kandidata koji će uživati široku podršku celog političkog spektra.

Sve glavne stranke glasale su za nju, pa je izabrana na uglavnom ceremonijalnu funkciju sa 261 glasom za i 33 protiv, što je mnogo više od potrebnih 200 glasova.

U Grčkoj je na visokim pozicijama u politici veoma mali broj žena, a Micotakis je kritikovan što je formirao kabinet većinom sastavljen od muškaraca, nakon pobede na izborima u julu 2019. godine.

Trenutno u grčkoj vladi, od 18 ministartava žena je na čelu samo jednog.