Olena Zelenska
Olena Zelenska Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska izjavila je da veruje da Rusija namerava da uništi njenu zemlju.

Govoreći u intervjuu za poljski list „Rzeczpospolita“, Zelenska je otkrila duboke potrese koje je sukob izazvao njenoj porodici i sugrađanima. Istakla je da je „invazija na Ukrajinu potpuno poremetila sve, uključujući i naše živote“.

Navela je da se njen muž, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, od početka rata preselio u svoju kancelariju u Kijevu, dok je ona ostala sa njihovom decom, prenosi CNN.

„U ratu nema slobodnih dana i slobodnog vremena. Često se ne zna koji je dan u nedelji. Postoji samo ono što je danas, šta treba da se uradi“, rekla je ona.

Olena Zelenska i Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Na pitanje da li je rat promenio njenog supruga, rekla je: „Iz nekog razloga često čujem ovo pitanje. Ali rat ga nije promenio“.

„Morate da shvatite da je on oduvek bio takav. Bio je čovek na koga si se mogao osloniti. Čovek koji nikada neće propasti. Sada ceo svet vidi ono što možda svima ranije nije bilo jasno“, dodala je.

Odgovarajući na pitanje, šta misli da ruski predsednik Vladimir Putin želi da postigne u Ukrajini, Zelenska je rekla da se poruka Rusije razvija i da to „dovodi do zaključka da se njihovi planovi stalno menjaju ili da ne funkcionišu logično“.

„Ali nije na meni da sudim po deklaracijama već po delima. Ono što ruske trupe rade u Ukrajini direktno vodi do zaključka da Rusi pokušavaju da unište Ukrajince“, rekla je Zelenska.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovaj zaključak mi pada na pamet kada vidim uništavanje Marijupolja, iz kojeg nije bila dozvoljena bezbedna evakuacija humanitarnim koridorima, kada vidim bombardovanje stambenih zgrada u Harkovu, Černigovu, Odesi, železničke stanice u Kramatorsku, uništenih od ruskih raketa, gde je ubijeno više od 50 ljudi koji su pokušavali da odu“, rekla je prva dama Ukrajine.

Istakla je da do istog zaključka dolazi nakon ratnih zločina koje su Rusi počinii u Kijevskoj oblasti, „gde nastavljamo da otkrivamo masovne grobnice ubijenih, pogubljenih civila, žena i dece“, rekla je.

„Da, uverena sam da Rusi žele nas unište i da je to što čine genocid. I nije važno šta oni govore, jer se njihove reči ne poklapaju sa njihovim delima“, zaključila je prva dama Ukrajine.

BONUS VIDEO: Snimak čeličane iz Marijupolja iz vazduha

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare