Olena Zelenska
Olena Zelenska Foto:Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska svakodnevno preko društvenih mreža obaveštava svet o ratnim dešavanjima i onome kroz šta njen narod prolazi. Strani mediji izvestili su da supruga Vladimira Zelenskog odbija da napusti Ukrajinu, zbog čega je prva dama postala jedna od omiljenih osoba ukrajinske nacije.

Naime, bračni par Zelenski ostao je u Ukrajini zajedno sa sedamneastogodišnjom ćerkom i devetogodišnjim sinom. Njihova lokacija je strogo čuvana tajna, s obzirom na to da, kako je i sam Zelenski potvrdio pre nekoliko dana, on i njegova porodica trenutno su glavna meta ruskih vojnih snaga u Ukrajini.

Ipak, ona se često iz skrivenog skloništa oglašava na društvenim mrežama. Poslednje njeno oglašavanje koje je privuklo najviše pažnje jeste otvoreno pismo u kojem je navela kako joj je teško da poveruje u ono što se događa njenoj zemlji. Pismo pod nazivom „Svedočim“ uputila je svetskim medijima, a objavila ga je na Telegramu.

Foto:Volodymyr Zelenskiy/Handout via REUTERS

U pismu je navela da joj se u poslednje tri nedelje ogroman broj medija iz celog sveta obratio se sa zahtevima za intervjue, pa je ona rešila da im na te zahteve i objavi svedočenje iz Ukrajine.

„Naša zemlja je bila mirna, naši gradovi, mesta i sela su bili puni života. 24. februara smo se svi probudili uz najavu ruske invazije. Tenkovi su prešli ukrajinske granice, avionu su išli u naš vazdušni prostor, raketni bacači su opkolili naše gradove“, navela je Zelenska.

Naglasila je da je najstrašnije i najrazornije u ovoj invaziji žrtva dece.

Olena Zelenska
Olena Zelenska Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

„Osmogodišnja Alisa je umrla na ulicama Oktirke dok je njen deda pokušavao da je zaštiti. Ili Polina iz Kijeva koja je poginula u granatiranju sa roditeljima. Četrnaestogodišnji Arsenije je pogođen u glavu i nije mogao da bude spasen, jer hitna pomoć nije mogla da stigne do njega zbog jakih požara“, rekla je prva dama Ukrajine.

Dodala je i da se ruski predsednik Vladimir Putin, kog ona naziva agresorom, preračunao kada je očekivao da će pokrenuti blickrig na Ukrajinu.

Pročitajte još:

„Ali potcenio je našu zemlju, naš narod i njihov patriotizam. Ukrajinci, bez obzira na političke stavove, maternji jezik, uverenje i nacionalnost, stoje u jedinstvu bez premca. Dok su se propagandisti Kremlja hvalili da će ih Ukrajinci dočekati sa cvećem kao spasiocima, oni su zasuti molotovljevim koktelima. Zahvaljujem se građanima napadnutih gradova koji su se koordinirali da pomognu onima kojima je potrebno“, zaključila je Zelenska.

Inače, ona je baš kao i njen suprug Vladimir Zelenski apelovala na NATO da zatvori vazdušni prostor iznad Ukrajine.

Neretko pruža podršku ženama koje učestvuju u ratnim dešavanjima, od onih na prvoj liniji fronta, do onih koje se porađaju u skloništima ili u njima staraju o svojoj deci.

„Jednom sam napisala da u Ukrajini živi dva miliona žena više od muškaraca. To je bila samo statistika. Ali to sada poprima nov smisao, jer to znači da naš otpor ima konkretno žensko lice“, napisala je ona.

Olena Zelenska Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Ko je prva dana Ukrajine?

Olena i Vladimir su se upoznali tokom studija. Zelenska je prvobitno studirala arhitekturu i pravo na Nacionalnom univerzitetu u Krivom Rogu.

Kasnije je promenila interesovanja da bi se prebacila na pisanje scenarija uz muža, mladu komičarsku nadu i studenta prava.

Venčali su se nakon osam godina zabavljanja, a u braku su dobili dvoje dece – ćerku i sina.

Do invazije je radila u Studiju Kvartal 95, produkcijskoj kući čiji je Zelenski suosnivač. Zapravo, prva dama nikada nije uživala u pažnji javnosti.

Foto:Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

„Ja više volim da ostanem iza kulisa. Moj muž je uvek u prvom planu, dok je meni prijatnije da ostanem u senci. Ja nisam neko ko je glavna zabavljačica na žurkama, ne volim da zbijam šale“, rekla je svojevremno.

Bez obzira na to što nije ljubitelj reflektora, prva dama Ukrajine zagovara širenje ukrajinske kulture kroz rad i popularisala ukrajinski jezik širom sveta, a njena ljubav prema Ukrajini u ovim teškim vremenima za zemlju izraženija je nego ikada.

BONUS VIDEO Od tragičara do komičara: Ko je Vladimir Zelenski

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar