Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je danas napao svog francuskog kolegu Emanuela Makrona čiji su nedavni komentari o islamu izazvali kritike, proteste, čak i pozive na bojkot francuskih proizvoda u muslimanskom svetu.

Erdogan je danas tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsednik „danonoćno opsednut“ njime. „On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)“, rekao je predsednik Turske.

Erdogan je nedavno ocenio kao provokaciju izjavu Makrona o „islamističkom separatizmu“ i potrebi da Francuska „strukturira islam“ pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju. Turski predsednik je potom u subotu tokom jednog televizijskog obraćanja osudio Makronov stav prema muslimanima.

Francuska je kao reakciju na izjavu Erdogana u subotu, koja je ocenjena kao „neprihvatljiva“, pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije, a to se dešava prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Francuski predsednik je prošle nedelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju rekao da će zemlja „nastaviti da brani karikature“.

Patija je ubio islamista jer je nastavnik na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Makronova izjava je izazvala salvu kritika u muslimanskom svetu.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

U Libiji je Makronova izjava ocenjena kao provokativna a na društvenim mrežama se pojavio poziv na protest u Tripoliju. U Libiji su u subotu održani manji protesti u nekoliko gradova. Demonstranti su nosili transparente „Sve sem proroka“ ili „Prorok je crvena linija“.

Protest je u subotu održan ispred rezidencije francuskog ambasadora u Izraelu dok su pojasu Gaze demonstranti palili portrete Makrona.

U Alžiru i Tunisu su neki političari pozvali na bojkot francuskih proizvoda. Održani su protesti i u nekim sirijskim mestima.

Jordanske vlasti su sa svoje strane navele da „vređanje proroka ne predstavlja slobodu (izražavanja) već zločin koji podstiče nasilje“.

Šiitski pokret Hezbolah takođe je reagovao i osudio „namerno vređanje proroka“. U Kuvajtu su vlasti tražile sastanak sa francuskom ambasadorkom An-Kler Ležandr.

Reagovale su i pakistanske vlasti koje su optužile Makrona za „napad na islam“.

Francuske vlasti su posle ubistva nastavnika, 16. oktobra, obećale još jaču borbu protiv radikalnog islama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar