Foto: REUTERS/Charles Platiau

Francuska policija ubila je muškarca koji je, uzvikujući "Alahu ekbar" (Alah je veliki), odsekao glavu profesoru lokalne srednje škole, javljaju francuski mediji.

Incident se dogodio u petak posle podne u Konflan Sen Onorinu, a policija je napadača sustigla i ranila u obižnjem Eranjiju.

Prethodno je „Glas severa“ (La Voix Du Nord) javio da je neimovani islamista odrubio glavu lokalnom nastavniku, koji je tokom časova pokazivao karikature proroka Muhameda.

Ranjeni napadač, koji je navodno bio opasan eksplozivom, teško je ranjen i prebačen je u bolnicu gde je kasnije preminuo.

Pročitajte još:

Istraga o ovom slučaju poverena je posebnoj antiterorističkoj jedinici, jer se smatra da je napadač bio povezan sa grupom radikalnih islamista.

Rojters prenosi da će predsednik Emanuel Makron posetiti naselje večeras, nakon hitnog sastanka u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Podsetimo, u Francuskoj je tokom proteklih nekoliko godina zabeležena serija nasilnih napada koje su izveli islamistički ekstremisti.

Krajem prošlog meseca, čovek koji je emigrirao u Francusku iz Pakistana je satarom napao i ranio dve osobe ispred nekadašnjih prostorija francuskog satiričnog magazina „Šarli ebdo“. Napadač navodno nije znao da je magazin promenio kancelarije i želeo je da zapali njihove prostorije.

Inače, „Šarli ebdo“ bio je meta napada 2015. zbog karikature proroka Muhameda. Tom prilikom dvojica maskiranih napadača upala su u kancelarije lista i ubila 12 osoba, što je izazvalo masovne proteste širom Francuske pod sloganom „Ja sam Šarli“.

(Izvor: RTS, Nova.rs)

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram