Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/GONZALO FUENTES

Francuska je osudila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je doveo u pitanje "mentalno zdravlje" francuskog kolege Emanuela Makrona zbog njegove izjave o karikaturama proroka Muhameda. Francuska je brzo reagovala i povukla svog ambasadora iz Turske.

Francuska je najavila i da će zbog Erdoganove izjave povući svog ambasadaora iz Turske.

“Reči predsednika Erdogana neprihvatljive su. Vređanje i grubosti nisu način. Zahtevamo da Erdogan promeni politički smer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede“, navodi se u saopštenju Jelisejska palate.

Munjevita reakcija zvaničnog Pariza usledila je posle današnje izjave Erdogana o Makronu da „sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je – prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje“.

Turski predsednika je pre dve nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o „islamskom separatizmu“ i „potrebi da se islam u Francuskoj strukturira“, preneo je Rojters.

Predlog zakona o borbi protiv „separatizma“ u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar