Podeli
pariz
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas širom Francuske u znak počasti ubijenom nastavniku koji je obezglavljen u blizini Pariza, nakon što je sa svojim učenicima razgovarao o karikaturama proroka Muhameda. Demonstrantima se pridružio i francuski premijer Žan Kasteks.

Francuski premijer demonstrirao je sa građanima, udruženjima i sindikatima na Trgu Republike u Parizu, u znak podrške slobodi govora i u znak sećanja na 47-godišnjeg ubijenog učitelja.

Foto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

Pored premijera, na današnjem skupu bili su i gradočelnica Pariza An Idalgo, lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon i predstavnica desnice u lokalnoj vlasti Pariza Valeri Pekres.

Demonstranti su se takođe okupili u većim gradovima Francuske, uključujući Lion, Tuluz, Strazbur, Nant, Marselj, Lil i Bordo, prenosi AP.

Povezane vesti:

Okupljeni su danas nosili transparente “Ja sam Seamuel“ i uzvikivali “Sloboda izražavanja i sloboda predavanja u školi!”.

Neki demonstranti su držali plakate s karikaturama proroka Muhameda koje je ranije objavio nedeljnik “Šarli ebdo“.

Održan je i minut ćutanja u znak sećanja na ubijenog učitelja. Povremeno su se čuli dugi aplauzi u njegovu čast, a izvedena je i francuska himna “La Marseljeza”.

U međuvremenu, francuske vlasti su saopštile da su privele jedanaestu osobu nakon ubistva.

Tužilac je saopštio da je pokrenuta istraga zbog ubistva sa sumnjom na teroristički motiv.

Poslednje četiri osobe koje su uhapšene su članovi porodice napadača, koji je u martu kao izbeglica dobio dozvolu boravku u Francuskoj na deset godina.

Podsetimo, nastavnik Semjuel Pati ubijen je juče u naselju Konflan Sent-Onorin, predgrađu severozapadno od Pariza.

Francuska policija stigla je i ranila muškarca koji je, uzvikujući “Alahu ekbar” (Alah je veliki), odsekao glavu profesoru.

Ranjeni napadač, koji je navodno bio opasan eksplozivom, teško je ranjen i prebačen je u bolnicu gde je kasnije preminuo. Osumnjičeni, poreklom iz Čečenije, rođen u Moskvi, imao je 18 godina.

Francuski predsednik Emanuel Makron oštro je osudio ono što je nazvao “islamističkim terorističkim napadom” na nastavnika, ujedno pozivajući naciju da se ujedini protiv ekstremizma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar