Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

U samo nekoliko kratkih meseci, koronavirus je preobrazio život širom sveta, te možda ne čudi da pogrešne i lažne informacije cvetaju snažnije nego inače. Od Bila Gejtsa, mikročipova, pa sve do 5G tehnologije, brojne teorije zavera koje raspiruju maštu, prema tvrdnji EU Disinformation Review, dolaze iz kuhinje pro-ruskih medija širom sveta.

Mediji pod kontrolom Kremlja branili su kineske vlasti od kritika povodom pandemije koronavirusa, kombinujući dezinformacije sa izveštavanjem na strani Pekinga, navodi se u analizi EU East StratCom Task Force (radne grupe East StratCom).

Još 20. aprila, ruska TV branila je kineske vlasti, a emitovanje priloga usledilo je nakon kontakta Moskve i Pekinga na najvišem nivou. Russia Today i novinska agencija RIA Novosti sledile su sličan obrazac sa jasnim narativom da su Moskva i Peking žrtve nepravednih optužbi sa Zapada.

Da li su optužbe dolazile sa Zapada ili upravo sa Istoka objašnjavaju nalazi EU Disinformation Review, koji izdaje projekat Evropske službe za spoljne poslove „EUvsDisinfo“, koji su samo u jednoj nedelji pronašli 494 primera širenja lažnih vesti sa preko milion lajkova, šerova i komentara na različitim društvenim mrežama.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Pročitaj i:

Brojne lažne vesti povezane sa ruskim izvorima sugerisale su da je Zapad kreirao koronu, a da istovremeno mediji sa Zapada dižu lažnu uzbunu. Optužbe su išle od odgovornosti Zapada za širenje virusa, pa sve do teorija o povezanosti 5G sa  koronom, a za ove tvrdnje korišćeni su različiti proruski kanali i alati, od državnih medija, društvenih mreža i „botova“.

Prema ovim podacima može da se zaključi da je reč o korišćenju korone u političke svrhe, ali na prvom mestu kako bi se iskoristila prilika globalnog haosa za veoma aktivnu kampanju odvraćanja pažnje sa odgovornosti Kine za širenje virusa.

Zao Lijian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, posebno se istakao tvrdeći da je koronu u Vuhan donela američka vojska. Njegove tvrdnje su se preko ruskog portala Global Research brzo zavrtele na društvenim mrežama i svoj put našle do velikog broja ljudi, ali i do mejnstrim medija.

Prema EU Disinformation Review, najpopularniji slučaj dezinformacije prethodne nedelje bio je članak na RT Arabic, koji je pokušao da diskredituje EU iznoseći pogrešnu tvrdnju da ne pomaže svojim partnerima u borbi protiv koronavirusa, dok su Kina i Rusija požurile da priteknu u pomoć.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare