Foto:Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin je kao mladić služio u glavnoj obaveštajnoj agenciji Sovjetskog Saveza, KGB, od 1975. do 1991. godine. Dobar deo njegovog radnog vremena podrazumevao je da kuje i primenjuje planove za širenje dezinformacija. Tom taktikom se i danas služi.

Putinova karijera tajnog agenta, ili špijuna, još uvek je na nivou urbane legende, ali je u javnosti uvreženo mišljenje da je dostigao rang potpukovnika, a da je njegova 16-godišnja služba koincidirala sa velikom KGB operacijom da se skrene pažnja sa tajnog moskovskog arsenala biološkog oružja koji je sastavljen uprkos sporazumu potpisanom sa SAD 1972. godine.

Kampanja KGB-a – koja je, između ostalog, podrazumevala i širenje informacija o tome da je smrtonosni virus koji izaziva AIDS zapravo rasno oružje koje je američka vojska razvila da ubija Afroamerikance – bila je prilično uspešna, piše Njujork tajms. Do 1987. godine, lažne vesti potekle iz obaveštajne službe širile su se na 25 jezika i u 80 zemalja sa ciljem da opstruraju američku diplomatiju, naročito u Africi. Posle Hladnog rata, 1992. godine, Rusi su i sami priznali da je sve bila prevara.

Putin je, međutim, kao predsednik i premijer Rusije, zadržao i unapredio priručnik KGB-a o širenju lažnih vesti i ni sada ne propušta priliku da bilo kakvu prirodnu nepogodu brže-bolje prišije Amerikancima. To je sad deo njegovog stila praktično.

Njegovo glavno sredstvo za sejanje lažnih vesti prvo je bila Raša tudej koju je osnovao u Moksvi 2005. godine, da bi je 2008. godine preimenovao u RT u neuspešnom pokušaju da sakrije njeno rusko poreklo.

Foto:Shutterstock

Početkom 2009. godine, kada je svetom počeo da se širi virus H1N1 koji je odneo hiljade života, jedan od redovnih dopisnika Raša tudej iz Vašingtona, Vejn Medsen, u najmanje devet emisija i tekstova je izneo teorije zavere o tome da je virus plod bioinženjeringa i da se „svet bori sa tragedijom koju je izazvao čovek“.

Medsen je rekao gledaocima RT da su tvorci virusa zaposleni u nekoliko američkih laboratorija, a potom i da je virus sastavljen od sojeva nekoliko drugih virusa, uključujući i onaj koji je doveo do pandemije 1918. godine, a njegove tvorce uporedio sa ludim naučnicima iz „Parka iz doba Jure“.

Mreža je 2010. godine pokrenula i ogranak RT America, sa sedištem u blizini Bele kuće, gde je Medsen, očekivano, bio redovan gost.

Putin je onda dve godine kasnije u svoj arsenal uvrstio i vojsku. Novoimenovani šef ruske vojske, general Valerij Gerasimov, izneo je 2012. godine novu doktrinu rata koja pretpostavlja komuniciranje s javnošću kao sredstvo borbe. Iste godine je grupa trolova u Sankt Peterburgu počela da na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu milione Amerikanaca zatrpava salvama dezinformacija. Cilj je bio podsticanje društvene polarizacije, ali i naškoditi reputaciji saveznih agencija.

Foto:EPA-EFE/LUKAS COCH

Pročitaj i:

Savršena prilika da Putinova armija plasira dezinformacije kao nikada ranije bila je epidemija ebole u Zapadnoj Africi 2014. godine u kojoj je živote izgubilo više od 10.000 ljudi.

Na meti RT ponovo se našla američka vojska. Mreža je iznela optužbe izvesnog Sirila Broderika koji je u novinskom članku tvrdio da je epidemija ebole zapravo američka zavera da Afrikance pretvori u zamorčiće za testiranje biološkog oružja, a da je AIDS takođe dokaz te teze.

Voditelj RT je istakao da Sjedinjene Države troše stotine miliona dolara na pomoć žrtvama ebole u Africi, ali je potom dodao: „Tako neće kupiti poverenje čitavog sveta.“

Trolovi su samo pojačali stvar na Tviteru; jedan je pisao da je smrtonosni virus „napravila vlada“, drugi da su mikroorganizmi „samo još jedno biološko oružje“ i nije bilo potrebno mnogo da se ideja zapati dalje. Hip hop muzičar Kris Braun je 2014. godine imao poruku za svojih 13 miliona pratilaca na Tviteru: „Mislim da je epidemija ebole oblik kontrole ljudi.“