britanija ubistvo policajac
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Britanska policija u petak je potvrdila da je mrtvo telo koje je pronašla u šumi u sredu telo ubijene devojke Sare Everard. Slučaj ubistva 33-godišnjakinje otvorio je javnu raspravu o bezbednosti žena na ulici.

Everard, direktorka marketinga, nestala je dok je prošle nedelje išla prema svom domu u južnom delu Londona. Za ubistvo je osumnjičen službenik metropolitanske policije u Londonu koji se i dalje nalazi u pritvoru. Pomoćnik poverenika Skotland Jarda Nik Efgejv u saopštenju za medije izjavio je da su detektivi koji su istraživali nestanak Sare Everard otkrili telo u šumi u Kentu.

Sara Everard nestala je 3. marta nakon što je otišla iz kuće svoje prijateljice. Poslednji je put viđena na nadzornim kamerama kako u 21:30 sama ide glavnom ulicom u Klafamu u južnom delu Londona. Istražitelji su otkrili da nije jasno je li stigla do svog doma u Brikstonu, kuda se verovatno u večeri svog nestanka uputila.

Pročitajte još:

Efgrejv je izjavio da su specijalni policajci u stalnom kontaktu s porodicom i da stotine policajaca rade “danonoćno“ kako bi utvrdili sve okolnosti njenog nestanka.

‘Znam da se javnost oseća duboko povređenom i ljutom. U ime svih kolega kažem da smo i mi užasnuti slučajem“.

Slučaj nestanka ove 33-godišnjakinje otvorio je javnu raspravu o bezbednosti žena na ulicama koja je stigla i do britanskog Parlamenta. U petak je premijer Boris Džonson u razgovoru s novinarom tokom posete Queen’s University u Belfastu izjavio da “nijedna žena ne bi smela da ide našim ulicama u strahu“. Premijer je dodao da cela zemlja deli šok i tugu porodice i prijatelja Sare Everard. Gradonačelnik Londona Sadik Kan u petak je izjavio da su vesti o pronalasku tela Everard “devastirajuće“.

ubistvo britanija policajac
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Tokom cele sedmice vršene su pretrage u Klafamu, u više od 800 domova u južnom Londonu, te u šumi u Ašfordu u potrazi za telom nestale. U utorak 9. marta je policajac Vejn Kazens uhapšen u Kentu zbog sumnje na otmicu. Opsežne pretrage sprovedene su u delovima Kenta. Kasnije uveče tog dana je policijska poverenica Dame Kresida Dik izjavila da su “ljudski ostaci pronađeni u šumi u Kentu“.

Osumnjičeni policajac je ponovo uhapšen zbog sumnje na ubistvo, a BBC javlja da je i optužen za njeno ubistvo.

Kazens (40) u četvrtak je prebačen u bolnicu zbog povreda glave koje je zadobio dok je bio sam u ćeliji. Nakon lečenja je vraćen u policijsku stanicu, gde mu je produžen pritvor. Žena u tridesetima koja je uhapšena zbog sumnje da je pomagala u zločinu puštena je uz kauciju.

Zbog nestanka 33-godišnjakinje mnoge žene su istupile u javnost kako bi podelile svoje strahove i lična iskustva. U protekloj godini u Velikoj Britaniji je ubijeno 207 žena, preneo je BBC. Broj ženskih žrtava bio je manji nego prethodne godine kada je ubijena 241 žena. To je bio najveći broj u deceniji.

britanija ubistvo policija
Foto: Ian West / PA Images / Profimedia

Istraživanje iz Femicid Censusa – organizacije koja prikuplja informacije o nasilju muškaraca nad ženama – izračunalo je da su širom Velike Britanije muškarci ubili 1.425 žena u deset godina do 2018. godine. To je otprilike jedno ubistvo svaka tri dana.

Bdenje za Saru Everard trebalo je da se održi u subotu. Ipak, organizatori su se suočili s neodobravanjem policije i Dauning Strita zbog ograničenja okupljanja tokom lokdauna. U petak su izgubili pravni spor protiv policijske zabrane okupljanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar