Obračun narko kartela u Meksiku
Foto:EPA-EFE/Ivan Villanueva

Dvanaest meksičkih policajaca uhapšeno je zbog navodnog ubistva 19 osoba, uključujući i izbeglice iz Gvatemale, čija su spaljena tela pronađena u blizini granice sa SAD krajem januara.

Generalni tužilac države Tamaulipas, Irving Baros Mohika rekao je da je svih 12 policajaca u pritvoru i da su optuženi za ubistvo, zloupotrebu službenog položaja i lažne izjave.

Masovno ubistvo podsetilo je mnoge na masakr 72 migranta iz 2010. u blizini grada San Fernando u ovoj meksičkoj državi. Za ta ubistva optužen je narko kartel, dok su za ubistvo 22. januara optuženi policajci, piše Gardijan.

Motiv ubistva nije poznat ali je generalni tužilac naveo da je lokalna policija često „u džepu“ narko kratela u zemlji koji naplaćuju krijumčarima migranata – takozvanim kojotima – prelazak preko teritorije i često kidnapuju ili ubijaju migrante ako krijumčari ne plate dovoljno ili plate rivalskoj banci.

Tela nesrećnih migranata bila su ubačena u spaljeni kamionet u Kamargu, na obali reke Rio Grande preko puta Teksasa, u oblasti koja je već godinama poprište sukoba kartela Cetas i Zaliv. Policija je identifikovala tela 16 muškaraca, jednu ženu dok su dva tela toliko izgorela da je nemoguće utvrditi njihov pol.

Na kamionetu je pronađeno 113 rupa od metaka ali na tlu u okolini nije pronađena nijedna čaura –  što znači da su ili ubijeni negde drugde ili su sve čaure pokupljene. Tužilac je mišljenja da su migranti ubijeni na licu mesta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar