Princ od Kenta
Princ od Kenta. Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Rođak kraljice Elizabete Druge, princ Majkl (78) od Kenta, optužen je da je bio spreman da iskoristi svoj status i da za novac omogući pristup timu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pročitajte još:

Princ je, navodno, rekao novinarima koji su se lažno predstavili kao investitori iz Južne Koreje, da bi mogao da radi za njih za 10.000 funti (16.000 dolara) dnevno, kako bi im omogućio „poverljiv“ kontakt sa ruskim predsedničkim timom.

Na snimku se navodno čuje kako je Majkl ponudio svoje usluge, a da zauzvrat dobije 200.000 dolara tokom onlajn sastanka i bio je spreman da koristi svoju kuću u Kensington palasu kao bazu za govor u kome bi promovisao lažnu južnokorejsku kompaniju.

Njegov prijatelj, markiz od Redinga, Sajmon Ajzeks, kasnije je opisao Majkla kao „kraljičinog nezvaničnog ambasadora za Rusiju“.

Princ Majkl je negirao tvrdnje, iznete u dokumentarcu „Dispečes“ na Kanalu 4, urađenom u saradnji sa „Sandej tajmsom.“ Reporteri su se predstavili kao službenici izmišljene kompanije „Kuća Haedong“ i prišli petorici članova kraljevske porodice sa istom ponudom.

Iz Majklove kancelarije su insistirali da on „nije imao posebnu vezu sa Putinom“ i da nije imao kontakt sa njim ili njegovim timom još od 2003. godine, kada su se poslednji put susreli.

Kraljičin bliski rođak ne dobija novac od države i zarađuje kao direktor privatne konsultantske kompanije.

Njemu su, takođe, u tajnosti prišli sa ponudom da radi za izmišljenu rusku kompaniju koja radi sa zlatom.

U programu se navodi da je Ajzeks iskoristio prijem u Kensington palasu 2013. godine, gde je Majkl bio gost, da „proda“ pristup Putinu.

Na događaju na kojem je promovisan ruski rvački sport sambo, govorilo se i o prilici da se kasnije lično upozna Putin, tvrdi se u dokumentarcu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK

U tajno snimljenom razgovoru, Ajzeks je rekao da, „ukoliko princ Majkl predstavlja Kuću Haedong, mogao bi to da pomene Putinu i Putin bi bio prava osoba koja je zainteresovana za Južnu Koreju ili zlato.

„Znate, to samo otvara vrata, vrlo je korisno. Pričamo tajno ovde, jer ne biste želeli da svet zna da Majkl viđa Putina isključivo zbog poslovnih razloga, ako me razumete“, rekao je Ajzeks, opisavši princa „nezvaničnim ambasadorom kraljice za Rusiju“.

Iz kancelarije princa Majkla su naveli da ne dobija nikakav državni novac, da zarađuje 40 godina od svoje firme i da nema posebne odnose sa Putinom, odnosno, da su se susreli poslednji put 2003. godine, pa stoga „nije u kontaktu s njim ili kancelarijom Putina“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram