Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, Profimedia, Wikimmedia CommonsThe Mahfouz Foundation

Britanski princ Čarls se po treći put za godinu dana nalazi u epicentru skandala zbog ogromnih količina novca koje je primio kao donacije za svoju humanitarnu organizaciju, ali nelegalnim putem. Ovog puta, otkriveno je da je princ od rođaka Osame bin Ladena prihvatio donaciju u iznosu od 1.100.000 evra u koferu, i to samo dve godine nakon pogibije lidera Al Kaide.

Naslednik britanskog trona prihvatio je isplatu od Bakra bin Ladena, glave saudijske porodice i njegovog brata Šafika. Oni su se navodno sastali u prinčevoj rezidenciji Klarens kući u Londonu 30. oktobra 2013. godine.

Ipak, rezidencija Klarens snažno osporava ove tvrdnje, navodeći da su odluku o prihvatanju donacije dobrotvornoj organizaciji princa Čarlsa, koja nosi naziv „Dobrotvorni fond princa od Velsa“ (PVCF), doneli isključivo poverenici.

„Odluku o prihvatanju donacije u potpunosti su doneli poverenici. Svaki pokušaj da se sugeriše drugačije je pogrešan i netačan“, kazao je predsednik PVFC-a.

Izvor blizak dobrotvornoj organizaciji rekao je nakon detaljnog ispitivanja da su poverenici zaključili da postupci jednog člana porodice Bin Laden ne bi trebalo da okaljaju celu porodicu. Jer, kako se navodi, Bakr i Šafik bin Laden su Osamina braća po ocu i nema naznaka da su oni sponzorisali terorističke akte, ili pak učestvovali u njima.

Kofer sa milion evra od bivšeg premijera Katra

Otkriće o donaciji braće bin Ladena prinčevoj organizaciji dolazi samo mesec dana nakon što se saznalo da je Čarls od bivšeg katarskog premijera Šeika Hamada bin Jasima prihvatio kofer sa milion evra.

Princ Čarls i šeik Hamad Bin Jasim al Tani Foto:John Stillwell / PA Images / Profimedia

I ovog puta, kabinet princa Čarlsa – Klarens rezidencija, saopštila je da su donacije šeika odmah prosleđene jednoj od njegovih dobrotvornih organizacija i da su ispoštovani svi ispravni procesi. Ne sugeriše se da su isplate bile nezakonite.

Ali, britanski mediji su nedavno pisali o tome kako je ovo zapravo samo jedna od tri velike novčane donacije Šeika Hamada bin Jasima, koje ukupno iznose tri miliona evra. Donacije je navodno primao u periodu između 2011. i 2015. godine.

Mubaraku bin Mahfuzu nudili zvanje viteza u zamenu za donacije

Inače, donacije dobrotvornim organizacijama princa Čarlsa našle su se pod lupom javnosti nakon što je pre nekoliko meseci otkriveno da je jedna od njih ponudila pomoć saudijskom donatoru Mahfuzu Mareiju Mubaraku bin Mahfuzu za dobijanje britanskog državljanstva. Uslov za to su navodno bile donacije njegovoj humanitarnoj organizaciji.

Pročitajte još:

Za ovaj „podvig“ je direktno optužen prinčev glavni pomoćnik Majkl Foset (58), koji je bin Mahfuzu pored državljanstva navodno nudio i zvanje viteza. Istraga o vezama kraljevske porodice i kontroverznog milijardera počela je nakon što je pismo koje je procurelo u javnost pokazalo da je Majkl Foset nudio da pomogne bin Mahfuzu da dobije vitešku titulu i državljanstvo nakon što je donirao 1,5 miliona funti.

Princ Čarls tvrdi da nije imao saznanja o navodnoj umešanosti njegovog pomoćnika sa bin Mahfuzom, ali bi mogao da bude vitalni svedok pošto je imao privatne sastanke sa njim u Londonu, Škotskoj i u britanskoj ambasadi u Saudijskoj Arabiji.

Inače, sa ovim milijarderom se sastajao i Čarlsov sin – princ Hari, i to u pabu u Čelsiju u zapadnom Londonu, a saudijski dobrotvor prethodno je donirao 50.000 funti i Harijevoj dobrotvornoj organizaciji.

Međutim, nakon izbijanja afere, vojvoda od Saseksa je tvrdio da je prekinuo sve veze sa bin Mahfuzom 2015. godine jer je bio „duboko zabrinut zbog njegovih namera“.

BONUS VIDEO Marija Ratković: Kraljevska porodica uliva stabilnost u nesigurnim vremenima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar