Princ Endru Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Princ Endru navodno neće imati ceremonijalnu ulogu na krunisanju kralja Čarla jer nije radni član kraljevske porodice.

Nejasno je da li će vojvoda od Jorka imati neku ulogu, na krunisanju nakon što je njegov brat u decembru uklonio njegovu kancelariju iz Bakingemske palate, prenosi Mejl on sandej.

Krunisanje će se održati 6. maja u Vestminsterskoj opatiji u Londonu i biće praćeno dvodnevnim proslavama koje će uključivati koncert sa zvezdama u zamku Vindzor.

Na sam dan biće organizovane povorke do i iz Bakingemske palate, svečana i verska ceremonija krunisanja, kao i Čarlsovo pojavljivanje na balkonu palate zajedno sa kraljicom suprugom Kamilom i drugim članovima kraljevske porodice.

Foto: EPA-EFE/ANDREW BOYERS / POOL

Međutim, sa nekoliko meseci do velikog vikenda pompe i raskoši, tvrdi se da kralj Čarls odlučuje o ulozi koju Endrju može, ali i ne mora da igra.

Rečeno je da kralj Čarls smatra da bi to bilo neprikladno na zvaničnom položaju, prenosi Mejl on sandej.

Izvori su za list rekli da Endru ne bi mogao da igra tako simboličnu ulogu niti da stoji na balkonu Bakingemske palate sa ostalim članovima porodice tokom proslave krunisanja.

Osramoćeni vojvoda je i dalje Vitez od podvezice, koji tradicionalno obavlja značajne uloge tokom ceremonija krunisanja.

Kada je njegova majka krunisana 1953. godine, četiri viteza podvezice su izabrana da podrže njeno veličanstvo tako što su stajali na četiri ugla stolice za krunisanje tokom pomazanja.

Četvorica od kojih se očekuje da urade posao na Čarlsov veliki dan još nisu imenovani.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, princ Endru nije bio prisutan tokom povorke povodom Dana podvezice prošlog juna.

Tada je objavljeno da je Vilijam upozorio da će se povući sa ceremonije ako njegovom osramoćenom stricu bude dozvoljeno da učestvuje.

Prema Ivning Standardu, Vilijam je bio „toliko uznemiren“ zbog mogućnosti da Endru učestvuje u događaju, da je jasno stavio do znanja da, osim ako vojvoda od Jorka ne bude isključen iz javnog učešća, neće učestvovati.

Visoki izvor je rekao: „Vojvoda od Kembridža je bio nepokolebljiv. Ako bi vojvoda od Jorka insistirao da javno učestvuje, povukao bi se.“

BONUS VIDEO: Hari i Megan: Ko je oterao Sasekse sa kraljevskog dvora? – gosti Duška Jovanović i Ivan Radojčić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare