Princ Endru Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Kralj Čarls III izbacuje svog brata, osramoćenog princa Endrua iz Bakingemske palate, saopšteno je.

Vojvoda od Jorka tamo više neće imati kancelariju niti će mu biti dozvoljeno da je koristi kao odgovarajuću adresu, rekao je izvor.

Nejasno je šta će biti sa osobljem u njegovoj kancelariji u palati.

Osoblje je dalje ostalo tamo nakon što je 62-godišnjak odstupio sa javnih dužnosti nakon katastrofalnog intervjua za BBC sa Emili Mejtlis, gde su ga ispitivali o prijateljstvu sa pedofilskim milijarderom Džefrijem Epstajnom.

Kralj Čarls Foto: REUTERS/Peter Cziborra

Ranije ove godine, Endru je platio milione za rešavanje građanskog postupka u SAD koji je pokrenula njegova tužiteljka Virdžinija Đufre, koja ga je optužila za silovanje i zlostavljanje.

U nastojanju da popravi ono što je ostalo od njegove reputacije, Endru navodno regrutuje novi komunikacioni tim.

Izvor je za britanski San rekao: „Svako prisustvo u palati je zvanično završeno. Kralj je jasno to stavio do znanja. On nije član kraljevske porodice. On je sam.“

Veruje se da će Endrju zadržati kraljevsku ložu sa 31 krevetom na imanju Vindzor.

Princ Endru Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ova informacija dolalzi nekoliko dana nakon što se saznalo da Endrjuov stariji brat snosi troškove njegovog obezbeđenja.

Vojvoda će izgubiti privilegiju zaštite od Metropoliten policije koju plaća javnost jer ne obavlja kraljevske dužnosti.

Umesto toga, privatno obezbeđenje će preuzeti zaštitu osramoćenog princa po ceni od oko 3 miliona funti godišnje za koju se veruje da će je plaćati monarh, preneo je britanski Telegraf.

Norman Bejker, bivši ministar unutrašnjih poslova i član Tajnog saveta, ranije je rekao kako je „oružana zaštita oduvek bila statusni simbol za one poput princa Endrua“.

On je dodao: „Naravno da to sam plaća, a ne da opterećuje poreskog obveznika jer je on privatno lice i ne obavlja javne dužnosti. Ljudi poput Dejvida Bekama plaćaju za sopstvenu bezbednost, pa zašto ne bi princ Endru?“

Kralj Čarls, kraljica Elizabeta i princ Endru Foto: EPA-EFE/DAVID MARIUZ, ANDY BUCHANAN / AFP / Profimedia, Yui Mok / PA Images / Profimedia

Dodao je: „Ne bi trebalo da plaćamo za Endrjuovo ili Harijevo obezbeđenje ili bilo kog člana kraljevske porodice koji ne obavlja nikakve javne dužnosti“.

Prošle nedelje, Miror je izvestio kako je princ Endrju prodao svoju švajcarsku skijašku kuću za 19 miliona funti nakon više od godinu dana komplikacija oko ‘poslovnog duga’, prema izveštajima.

PROČITAJTE JOŠ:

Kuću u Verbijeu u Švajcarskoj kupila je britanska porodica usred godinu dana prepirke oko „poslovnog duga“ od 1,6 miliona funti.

Endrju je stavio imovinu na prodaju 2020. godine usred rastućih sudskih troškova koji se odnose na građanski postupak koji je protiv njega pokrenula Virdžinija Đufre.

Gospođa Đufre je pokrenula građansku parnicu navodeći da ju je Endru prisiljavao da ima seks sa njim u tri navrata 2001. godine kada je imala 17 godina.

Endru je negirao tvrdnje, ali je na kraju pristao na nagodbu za koju se pričalo da je vredna oko 9,8 miliona funti.

BONUS VIDEO: Hari i Megan: Ko je oterao Sasekse sa kraljevskog dvora? – gosti Duška Jovanović i Ivan Radojčić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar