Foto: Shutterstock/Yau Ming Low

Ujedinjeno Kraljevstvo će "razvod" od EU paprano koštati i to čak 47,5 milijardi evra, procene su iz Brisela. Prva tranša od 6,8 milijardi evra treba da bude plaćena do kraja godine, piše Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Konačni račun razvoda, zakopan u konsolidovanim godišnjim računima Evropske unije za 2020. godinu, znatno je veći od ranije procene britanskog fiskalnog nadzornika.

U 2018. godini Kancelarija za budžetsku odgovornost je stavila da će Bregzit koštati oko 41,4 milijardi evra (37,1 milijardi funti). Tokom pregovora o Brezitu, britanski vladini zvaničnici su rekli da će konačni račun biti oko 35-39 milijardi funti.

Predlog zakona pokriva udeo Velike Britanije u dugovima i obavezama EU tokom 47 godina članstva, poput plaćanja infrastrukturnih projekata, penzija, naknada za bolest zvaničnicima EU, prenosi Gardijan.

Bilo je to jedno od tri velika pitanja koja je vlada dogovorila sa EU u Bregzit sporazumu o povlačenju koji je potpisao Džonson u decembru 2019. godine, nakon što je premijer dobio ogromnu većinu na obećanju „da će obaviti Bregzit“.

Ostali glavni elementi dogovora bili su – prava građana i protokol Severne Irske, koji Velika Britanija sada želi da promeni.

Revizori EU tek treba da potpišu račune za 2020. godinu ali se smatra da se verovatno neće promeniti „račun za Bregzit“. Irski član Revizorskog suda Toni Marfi, rekao je nacionalnom emiteru RTE njuz, koji je objavio tu cifru, da se cifra od 47,5 milijardi evra može smatratiti konačnom.

Iako se računi EU možda neće promeniti, izvori iz britanske vlade kažu da je to računovodstvna procena, a ne zvanična cifra. Neke obaveze se možda nikada neće ostvariti.

Najveći deo računa za Bregzit, 36 milijardi evra, treba da plate infrastrukturne i socijalne projekte EU o kojima su se dogovorile prethodne vlade Velike Britanije. Veći deo ostatka čine obaveze EU, uključujući penziono i zdravstveno osiguranje penzionisanih zvaničnika EU, bivših komesara EU i evropskih poslanika.

Vladi takođe pripada deo imovine EU, uključujući 1,8 milijardi evra novčanih kazni koje se naplaćajući kompanijama. Kao regulator konkurencije u EU, Komisija redovno novčano kažnjava kompanije koje krše pravila i Velika Britanija ima pravo na deo svih iznosa plaćenih tokom članstva.

Očekuje se da konačan račun neće biti podmiren dugi niz godina, iako Velika Britanija ima mogućnost da izvrši ranije otplate. Boris Džonson je jednom rekao da bi EU „mogla da ga duva“ ako bi očekivala da Velika Britanija plati račin razvoda, ali je kasnije prihvatio da Ujedinjeno Kraljevstvo izmiri dugove da bi se pregovaralo o trgovinskom sporazumu.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare