Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Britanski političar i zagovornik Bregzita Nigel Farage, objavio je da se povlači iz politike i odstupa s čela svoje stranke Reform UK. Faraž je kao lider stranke euroskeptika Nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo (UKIP) vršio pritisak na britansku vladu da 2016. godine održi referendum o članstvu Velike Britanije u EU.

On je izjavio da je Partija Bregzit pomogla konzervativcima da „dođu k sebi“ i izaberu Borisa Džonsona za svog lidera sa pro-Bregzit političkom platformom.

Ishod (Bregzita) je otcepljenje Severne Irske od Velike Britanije i užasan položaj naših industrijskih ribara, ali sada nam nema povratka. Ali kada je reč o vakcinaciji i trgovinskim sporazumima koje smo sklapali širom sveta, tu vidimo koristi od Bregzita, a EU se sama sebi podsmeva“, izjavio je Faraž.

Populist koji je vodio kampanju za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije rekao je da je i ranije nekoliko puta planirao da se povuče iz politike, ali ovaj put zaista napušta političku pozornicu.

Britanija je konačno napustila evropski blok prošle godine, nakon što je u decembru završio prelazni period.

Zemlja je krajem 2020. u poslednjem trenutaku postigla trgovinski sporazum sa Unijom, ali se i dalje muči sa zakonodavnim posledicama svog izlaska.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar