Jože Mencinger Foto:Jure Makovec / AFP / Profimedia

Jože Mencinger, jedan od najvećih ekonomista sa prostora bivše SFRJ i prvi ministar ekonomije u nezavisnoj Sloveniji, preminuo je u 82. godini.

Slovenački pravnik, ekonomista i političar radio je u oblasti analize ekonomskih sistema i ekonometrijskih metoda.

Za njega kažu da je „arhitekta slovenačke tranzicije“. Godinama je govorio da je „arhitektura Evropske unije klimava“ i smatrao da će EU doživeti isti scenario kao bivša Jugoslavija i raspasti se.

Bio je i redovni profesor političke ekonomije i statistike na Pravnom fakultetu u Ljubljani, rektor Univerziteta u Ljubljani i član saradnik Slovenačke akademije nauka i umetnosti.

Zoran Janković i Jože Mencinger Foto:Jure Makovec / AFP / Profimedia

Rođen je u Jesenicama u Sloveniji u vreme kada je ova održava bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije.

Po završetku studija prava na Univerzitetu u Ljubljani 1964. godine, magistrirao je na pravnom fakultetu u Beogradu 1966. godine. Potom je i doktorirao na Univerzitetu u Pensilvaniji 1975. godine.

Radio je i u inostranstvu gde je bio konsultant Svetske banke (1982).

U maju 1990. godine imenovan je za ministra privrede u prvoj demokratski izabranoj slovenačkoj vladti. U kabinetu Lojzea Peterlea bio je potpredsednik Vlade za ekonomsku koordinaciju od 1990. do 1991. godine. U maju 1991. godine podneo je ostavku zbog nesuglasica oko modela privatizacije privrede u Sloveniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ubrzo nakon toga istupio je iz Slovenačke socijaldemokratske unije. Godine 1992. postao je član Demokratske stranke. Nakon neuspeha da dobije parlamentarnu zastupljenost na izborima 1996. godine, napustio je politiku.

Krajem 1990-tih i početkom 2000-tih vratio se u javni život kao snažan kritičar članstva Slovenije u EU i NATO-u.

Sredinom 2000-tih godina vodio je česte i žestoke polemike sa mlađom generacijom slovenačkih liberalnih i neoliberalih ekonomista. Između 2004. i 2008. često je kritikovao liberalnu ekonomsku politiku vlade desnog centra Janeza Janše.

Od 2001. do 2005. godine obavljao je dužnost rektora Univerziteta u Ljubljani. Bio je i član Slovenačkog nacionalnog veća pet godina. Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti i dobio je zlatni orden slobode Republike Slovenije.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar