Donald Tramp Foto:Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je redigovanu izjavu o pretresu odmarališta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Objavljeni dokument bi, kako navodi Gardijan, mogao ponuditi pojedinosti o navodnim kriminalnim radnjama zbog kojih su ranije ovog meseca agenti FBI-a došli u odmaralište Donalda Trampa Mar-a-Lago i obavili pretres, tražeći tajne dokumente koje je bivši američki predsednik uzeo iz Bele kuće.

Protiv Trampa se vodi istraga zbog potencijalnog pogrešnog rukovanja dokumentima.

Objavljeni dokument ima 38 stranica, ali je veliki deo zatamnjen. Među najzanimljivijim otkrićima koji se navode je ono o dokumentima koje je Tramp izneo iz Bele kuće nakon što je prestao da bude predsednik, a koji su potom predati Nacionalnom arhivu. Od 15 kutija predatih od tada, 14 ih je navodno sadržavalo tajne podatke.

Postojala je opravdana sumnja da se na imanju u Mar-a-Lagu na Floridi nalazi još dokumenata s poverljivim informacijama.

Američko Ministarstvo pravosuđa ispunilo je rok koji je juče odredio savezni sudac za objavu redigovane verzije naloga za pretres Mar-a-Laga kao izjavu pod zakletvom, prenosi CNN. Tom se izjavom opravdava FBI-eva pretraga Trampovog imanja.

Dalje, u delu o tajnim dokumentima, navodi se da su na osnovu preliminarnog pregleda kutije sadržale „mnogo poverljivih zapisa pored svih vrsta novina, časopisa, štampanih novinskih članaka, fotografija, raznih otisaka, beleški, predsedničke prepiske, ličnih i postpredsedničkih zapisa“.

„Najveću zabrinutost izazvalo je to što su visoko poverljivi zapisi bili razbacani, pomešani sa drugim zapisima i na drugi način nepropisno identifikovani“, navodi se u sudskim dokumentima.

Dodaje se da se čini da neki od pronađenih papira sadrže beleške pisane rukom bivšeg predsednika.

Sud je, kako je preneo Bi-Bi-Si, objavio dokument u kome je izneo obrazloženje Ministarstva pravde za redigovanje. Sud je naveo potrebu zaštite nekih od svedoka i učesnika istrage, kao i same istrage.

Napominje se da je vlada identifikovala određene informacije koje moraju ostati zapečačene „da bi zaštitile bezbednost više civilnih svedoka čije su informacije bile uključene u izjavu pod zakletvom“ i da bi zaštitila „integritet istrage koja je u toku“.

U početku se očekivalo da će izjava za javnost biti redigovana zbog osetljive prirode istrage i dokumenata koje su zaplenile vlasti u Mar-a-Lagu.

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar