Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel prekinuo je današnji sastanak čelnika zemalja članica EU u punom sastavu, pa se razgovori o sedmogodišnjem budžetu i planu za oporavak nastavljaju u manjim grupama, objavio je Mišelov portparol.

Čelnici 27 zemalja članica nastavili su u subotu u 11 sati sastanak na vrhu na kojem pokušavaju da dogovore novi sedmogodišnji budžet i plan za oporavak o posledicama pandemije koronavirusa.

Mišel je u subotu na početku sastanka predstavio čelnicima svoj novi predlog i nakon dva sata plenarni sastanak je prekinut i započele su pojedinačne konsultacije. Očekuje se da će nakon toga čelnici EU ponovno okupiti u punom sastavu.

U prvom krugu konsultacija, Mišel je organizovao sastanak sa čelnicima Danske, Austrije, Švedske, Holandije, Finske, Nemačke, Francuske, Italije, Portugala i Grčke. Na tom sastanku učestvuje i predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Mišel je u novom predlogu promenio obim bespovratnih sredstava i zajmova. Umesto 500 milijardi bespovratne pomoći sada prelaže 450 milijardi, a umesto 250 milijardi zajmova sada predlaže 300 milijardi.

Mišel tim predlogom očito pokušava odobrovoljiti grupu „štedljivih“ zemalja koje se najviše protive ideji da se najveći deo sredstava iz instrumenta EU sledeće generacije dodeljuje kao bespovratna pomoć, dok se one zauzimaju da to bude u obliku povoljnih zajmova.

Komentari

Svi komentari (1)