Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je, po prvi put je nakon oružane pobune paravojne formacije Vagner 24. juna, javno progovorio o ovom događaju, koji je predstavljao ozbiljnu pretnju po njegov režim. Kako je naveo ova plaćenička jedinica "jednostavno ne postoji", a da je na tajnom sastanku sa liderom Vagnera Jevgenija Prigožina i 35 njegovih najviših generala izneo par rešenja za njihove sudbine. Međutim, Putin je lukavo zaobišao da govori o lokaciji nekada bliskog saradnika, kog niko nije video skoro već mesec dana.

Naime, Putin je rekao da Vagner ne postoji, budući da Rusija nema zakon o privatnim vojnim organizacijama.

„Grupa postoji, ali pravno ne postoji“, precizirao je Putin.

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Prigozhin Press Service via AP/Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia/Tanjug//Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zatim je potvrdio spekulacije da se Prigožin iz Belorusije, koja mu je ponudila utočište nakon pobune, tajno na nekoliko sati, vratio u Rusiju.

Došao je na sastanak sa Putinom i 35 komandanata Vagnera.

Sastanak je održan 29. juna, samo nekoliko dana nakon što je Prigožin „pobegao“ u Belorusiju.

Naveo je da pripadnicima Vagnera ponudio da nastave da služe zajedno, pod komandom komandanta koji je bio na njihovom čelu na frontu, tokom poslednjih 16 meseci.

Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/EPA-EFEHandout / AFP / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / AFP / Profimedia

„Svi su mogli da se okupe na jednom mestu i da nastave da služe. I ništa se za njih ne bi promenilo. Vodila bi ih ista osoba koja je sve vreme bila njihov pravi komandant“, naveo je Putin.

Kako kaže, komandantima se dopao njegov predlog. Međutim, Prigožin ga je hladnokrvno odbio, apsolutno se ne obazirući na njihovo mišljenje.

„Mnogi su klimnuli glavom kada sam ovo rekao, ali Prigožin, koji je sedeo napred i nije to video, rekao je da se momci ne slažu sa mojom odlukom“, rekao je ruski predsednik.

Treba napomenuti da je ovo, jedan od retkih naznaka da je Prigožin ostao živ.

Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

U međuvremenu se u javnosti pojavila i navodna fotografija Prigožina, na kojoj u donjem vešu sedi u krevetu u šatoru. Fotografija je navodno nastala u poljskom šatoru u Belorusiji.

Ipak, iako su fotografiju preneli ruski mediji, njena autentičnost nije potvrđena, kao ni datum njenog nastanka. Dakle, mesto na kom se Prigožin trenutno nalazi je još uvek misterija.

Tri opcije na stolu

Zbog toga, mnogi vojni analitičari sugerišu da su moguća tri scenarija – da je ubije, u zatvoru ili da se nalazi u bekstvu daleko od Rusije.

Jevgenij Prigožin Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Četvrta opcija – da je na slobodi je unapred odbačena iz jednog razloga. Naime, ukoliko bi Prigožin ostao na slobodi nakon što je izvršio oružanu pobunu i praktično oteo kontrolu nad dva ruska grada, to bi značilo da je Putin ozbiljno ugrožen i dovelo u pitanje stabilnost njegovog režima. To, „ruski car“, u trenutku kada Ukrajina na koju je izvršio agresiju pre godinu i po dana, sprovodi veliku kontraofanzivu i vraća izgubljene teritorije, ne sme sebi da dopusti.

Sa druge strane, ako je uhapšen – ili nešto još gore – nevoljnost Kremlja da to javno prizna sugeriše da Prigožin ima veliku lojalnost u vojsci i da nije neko koga Putin želi javno da povredi ili osramoti. Što ruskog predsednika ponovo dovodi u pat poziciju.

Stoga je jasno da je Putin svestan toga da je suočen sa stvarnom i opipljivom pretnjom, i da je zbog toga odlučio da javnost o tajnom sastanku sa Vagnerovicima obavesti sa velikim zakašnjenjem.

Podsetimo, Prigožinov marš ka Moskvi – u kojem su njegove trupe zauzele grad Rostov na Donu, oborile ruske avione i ubile nekoliko vojnika – razbesneo je Putina, koji ga je optužio da je „zabio nož u leđa Rusiji“.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Pobuna je ugušena „dogovorom“ u kojem je navodno posredovao još jedan Putinov prijatelj – neki ga nazivaju i „vazalom“, beloruski predsenik Aleksandar Lukašenko.

Usaglasili su se da Prigožin napusti Rusiju i preseli se u Belorusiju. Njegovi ljudi su imali tri izbora – da prate Prigožina u Belorusiju, da se pridruže redovnoj ruskoj vojsci ili da prestanu da se bore i idu kući.

Nakon što je pobuna završena, Lukašenko je tvrdio da je Prigožin zaista stigao u Belorusiju.

Pročitajte još:

I tada, niko nije mogao a potvrdi da se to zaista i desilo.

A onda se dogodio veliki preokret. Lukašenko je okrenuo ploču, rekavši da je Prigožin u Sankt Peterburgu i da možda putuje „u Moskvu ili negde drugde“.

„Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu, možda je otišao u Moskvu, možda negde drugde, ali nije na teritoriji Belorusije“, rekao je Lukašenko.

Od tada, pa do danas, niko od zvaničnika, ni ruskih ni beloruskih, nije izneo detalje o kretanju „Putinovog kuvara“.

BONUS VIDEO Trenutak eksplozije Nove Kahovke