Maia Sandu
Maia Sandu Foto: REUTERS/Johanna Geron

Moldavija teži da se pridruži Evropskoj uniji, a bivša sovjetska republika rekla je Rusiji da je to njen izbor, izjavila je u utorak moldavska predsednica Maja Sandu.

Njeni komentari u intervjuu za Rojters bili su njeni najjasniji javni komentari o prozapadnom kursu Moldavije. Otkako je Moldavija 1991. godine stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza, proruski i proevropski političari su se borili za kontrolu.

Sandu, čija je reformistička partija u julu odnela ubedljivu pobedu u parlamentu, u Moldaviji se vidi kao simbol promene koji Briselu nudi spoljnopolitički uspeh u zemlji koja je skoro bankrotirala zbog endemske korupcije pre šest godina.

Maia Sandu
Maia Sandu Foto: REUTERS/Johanna Geron

Ali uoči samita sa liderima EU i drugih istočnoevropskih zemalja, uključujući Ukrajinu, Sandu je rekla da Rusija otežava život Moldavije višim cenama prirodnog gasa. Ona je rekla da je takođe na Zapadu da pomogne u hvatanju kriminalaca koji su ukrali novac Moldavije i koji su na slobodi u Evropi.

„Moldavija želi da jednog dana postane članica EU“, rekao je Sandu, koja je izbegavala jasne reference o orijentaciji zemlje od osvajanja vlasti krajem 2020, s obzirom na zavisnost Moldavije od ruskog gasa.

„Želeli bismo da stignemo tamo pre nego kasnije“, rekla je ona u intervjuu.

Maia Sandu
Maia Sandu Foto: REUTERS/Johanna Geron

Upitana da li bi Rusija dozvolila Moldaviji – koja se nalazi između Ukrajine i zemlje članice EU Rumunije – da se pridruži Evropskoj uniji, Sandu je rekla da je ruskim zvaničnicima rekla da je model bloka 27 zemalja model za njenu zemlju.

Ukrajina optužuje Rusiju da pokušava da proveri sopstvene zapadne ambicije. Moskva ovo poriče.

„Insistiraćemo na tome da je to naš izbor (ulazak u EU) i želeli bismo da druge zemlje poštuju taj izbor“, rekla je ona.

Gasni spor

Visoki diplomata EU optužio je Moskvu u oktobru da koristi prirodni gas za maltretiranje Moldavije, optužbu koju Kremlj negira. Sandu je opisala novi petogodišnji gasni ugovor Moldavije sa ruskim Gaspromom (GAZP.MM) kao „razuman“, ali je rekala da je Moskva svojim bliskim saveznicima dala „povlašćene cene“.

Njena vlada će osporiti Gaspromov zahtev za dugove moldavskog gasa od 709 miliona dolara, rekla je.

„Kada su cene (gasa) toliko porasle, Gasprom je počeo da priča o nekim dugovima za koje tvrde da su tu od 1994. godine… Naravno da je to korišćeno (u pregovorima). Smatramo da bi dug trebalo da bude mnogo manji, “ istakla je.

Sandu je rekla da je zabrinuta zbog gomilanja ruske vojske na granici Ukrajine i dodala da nema znakova pojačane ruske aktivnosti u Pridnjestrovlju, otcepljenoj pokrajini koja govori ruski duž istočne strane Moldavije.

„Nažalost, mi još uvek imamo ruske trupe na našoj teritoriji“, rekla je ona, pozivajući na njihovo povlačenje iz Pridnjestrovlja, koje Ujedinjene nacije smatraju delom Moldavije.

Majina kontrola izvršne vlasti i parlamenta nude Moldaviji najbolju šansu da uzme državu iz ruku podmitljivih elita, kažu zvaničnici u Briselu i Kišinjevu.

Moldavija je zatražila od Interpola potragu za dvojicom najbogatijih ljudi u zemlji, optuženima za pranje državnog novca.

Jedan od njih, Vladimir Plahotnjuc, optužen je za umešanost u krađu milijardu dolara iz moldavskih banaka 2014-2015.

Plahotnjukovi advokati negirali su da je bio umešan u ono što je lokalno poznato kao „krađa veka“.

„Računamo na međunarodnu podršku jer su najveći lopovi koji su krali naš narod napustili zemlju“, rekala je Sandu, rekavši da se Plahotnjuk verovatno krio u Turskoj.

BONUS VIDEO: Anketa sa ulica ukrajinskih sela i rovova o razgovorima Putina i Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar