Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Imajući u vidu vreme i način na koji je dogovor o ceni gasa dogovoren u Moskvi, jasno je da je reč o predizbornom poklonu predsednika Rusije Vladimira Putina Aleksandru Vučiću. Ono što se postavlja kao pitanje je koliko će građane Srbije na kraju sve to koštati. Sagovornici „Nove“ ocenjuju da besplatnih ručkova nema te da će račun stići na naplatu.

Baš kao i gotovo svaki put pred izbore, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ovoga puta otišao je u Moskvu, na susret i razgovor sa predsednikom Vladimorom Putinom.

Glavna tema bila je cena gasa po kojoj će ga Srbija nabavljati u narednom periodu. Važna tema pre svega zbog činjenice da je na svetskom tržištu ovaj energent značajno poskupeo (cena se kreće i do 900 dolara za 1.000 kubnih metara).

Gasovod Foto: profimedia.rs

Predsednik Vučić je sa Putinom „ispregovarao“ da za Srbiju ostanu isti uslovi kao i do sada, što znači cena od 270 dolara u prvih šest meseci naredne godine.

Ovu vest predsednik Srbije slavodobitno je objavio. Koliko će nas to koštati, da li je i šta obećao Putinu za ovaj poklon i šta će biti kad istekne taj period, od predsednika nismo čuli.

Nema besplatnog ručka

Činjenica jeste da je dogovorena cena dobra vest, ali je činjenica i da je reč o predizbornom poklonu Putina Vučiću uoči izbora.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bivši diplomata Srećko Đukić za „Novu“ kaže da se taj zaključak ne može izbeći imajući u vidu vreme dogovora i kako je sve to predstavljeno publici u Srbiji, za unutrašnje potrebe.

– Ono što treba napomenuti je da besplatnih ručkova nema. Uvek moraju da se plate. Kada će doći na naplatu, ne znamo zasada, jer ne znamo detalje dogovora iz Moskve. U nekom trenutku će i to izaći na površinu – zaključuje Đukić.

Dogovoreno sve unapred

I ekonomisti su saglasni da je u trenutku kada je na tržištu cena gasa „podivljala“, cena koja je dogovorena dobra. Goran Radosavljević, sa FEFA fakulteta, za „Novu“ kaže da Srbija inače nije gas plaćala po tržišnim uslovima već po sporazumu koji su potpisivala dvojica predsednika.

Svojevremeno je tim povodom u Moskvu išao bivši predesednik Tomislav Nikolić, sada je Aleksandar Vučić.

Goran Radosavljević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Na pitanje da li je ovo predizborni poklon Vučiću i koliko bi to moglo da nas košta, Radosavljević odgovara:

– Prvo treba napomenuti da je ta cena sigurno dogovorena unapred. On je i pre nego što je otputovao u Moskvu znao šta je dobio. I sve to nije svakako bez nekih dodatnih dogovora i uslova, jer Rusi kod nas imaju interese kako u energetici tako i u drugim oblastima.

Sastanci sa ruskim zvaničnicima neposredno pre ili posle izbora, za srpskog predsednika postali su ustaljena praksa. Vučić se i pred predsedničke izbore koji su održani 2. aprila 2017, tada kao premijer i kandidat za šefa države, sastao 27. marta sa Vladimirom Putinom, koji mu je poželeo uspeh na izborima.

I epilog ove posete Moskvi za Vučića je svakako bio i više nego pozitivan. Vetar u leđa njegovoj kampanji uoči izbora u aprilu je i najava dolaska samog Putina u Srbiju. Političke poene, bar na unutrašnjem planu, svakako je zaradio kod svojih glasača. I to je jasno. Ono što još ne znamo jeste koliko će građane Srbije koštati ta politička cena gasa.

EU će tražiti objašnjenje

– Posle ovog odlaska u Moskvu, Aleksandar Vučić će morati da da sigurno neka objašnjenja predstavnicima Evropske unije, jer se on sve vreme zaklinje da je Srbija na evropskom putu.Verujem da će uslediti poziv u kome će se od njega tražiti da razjasni da li je on to pogrešio skretanje na putu pa umesto pravo skrenuo desno – kaže Srećko Đukić.

 

Bonus video: Skup SNS – ko je došao zato što hoće a ko zato što mora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar