FOTO: TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC/ nr

U novi saziv slovenačkog parlamenta ulazi pet političkih stranaka, dvostruko manje od sadašnjeg, a novu vladu će sastaviti Robert Golob iz Pokreta sloboda (GS), pobednik jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Na osnovu prebrojanih 99 odsto glasova, Golobova stranka osvojila je oko 34 odsto glasova i u parlamentu od 90 mesta pripalo bi joj 40 poslaničkih mandata.

Na drugom je mestu Slovenačka demokratska stranka (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše koja beleži 23,7 odsto, odnosno 28 mandata.

FOTO: TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC/ nr

U parlament bi trebalo da uđe i demohrišćanska Nova Slovenija (NSI) koja dobija osam mandata, odnosno 6,9 odsto glasova, Socijalni demokrati (SD) sa sedam poslaničkih mesta, odnosno 6,6 odsto glasova i Levica (L) sa pet mandata, odnosno 4,3 odsto osvojenih glasova.

Ovi rezultati znače da je Slovenija na putu da dobije vladu levog centra sa komotnom većinom, jer se očekuje da Robert Golob, lider Slobodarskog pokreta, formira koaliciju koja bi imala ukupno 53 mesta u skupštini sa SD i levicom.

Slovenački parlament ima 90 poslanika – 88 se bira na izborima, a dva su rezervisana za manjine.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Golob: Svi vi ste zaslužni što će u Sloveniju doći sloboda

Lider Slobodarskog pokreta Robert Golob, koji je proglasio pobedu na parlamantarnim izborima izjavio je da u Sloveniju dolazi sloboda.

„Sutra ćemo početi da radimo naporno kako bismo opravdali poverenje, to je naša posvećenost onima koji su nas podržali“, rekao je Golob sinoć putem video poziva od kuće, jer je zaražen korona virusom, prenela je STA.

„Svi vi ste zaslužni što će u Sloveniju sutra doći sloboda“, kazao je Golob.

FOTO: TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC/ nr

Posebno je zahvalio na podršci organizacijama civilnog društva i mladima, za koje je rekao da ga inspirišu i da će poboljšanje uslova za život mladih biti jedan od prioriteta njegove buduće vlade koju želi što pre da formira.

Posebno je oduševljen visokom izlaznošću na izbore koja se, kreće oko 65 odsto i navodi da to daje budućoj vladi poseban legitimitet i odgovornost da ispuni ono što je u programu stranke obehcalo.

„Danas je pravi praznik“, poručio je sinoć Golob.

On je u obraćanju pristalicama svoje stranke rekao da mu je žao što više stranaka nije ušlo u parlament.

FOTO: TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJSA TEJIC/ nr

„Strašno mi je žao što nisu sve stranke uspele da uđu u parlament, jer mislim da to raznolikost obogaćuje. U ovoj situaciji vidim da možemo brzo da formiramo vladu. Situacija je prezahtevna da bismo mogli da sačekamo dva, tri meseca sa prvim potezima. Ovo nije pobeda, ovo je jasan mandat za Slovence koji očekuju brze poteze. Broj osvojenih mandata je takav da možemo brzo da donosimo odluke, a na kraju da dopunimo vladu“, rekao je Golob.

FOTO: TANJUG/ STA/ NEBOJSA TEJIC/ bg

Janša: Čestitam relativnom pobedniku

Premijer u odlasku i lider SDS-a, Janez Janša, sinoć je čestitao, kako kaže, relativnom pobedniku parlamantarnih izbora Robertu Golobu i njegovom Slobodarskom pokretu, i ocenio da će SDS izaći jača sa ovih izbora zbog većeg broja poslaničkih mesta u parlamentu.

Janša se biračima zahvalio na Tviteru.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

„Glas za SDS je glas za Sloveniju svih njenih građana, bez razlike. Glas za slovenačku porodicu, glas za slovenačkog radnika i penzionera, glas za našu decu i za slovenačku budućnost. Gradimo Sloveniju“, poručeno je iz Janšine partije.

Janša je u izjavi nakon izbora kritikovao medije navodeći su krivi za nedovoljan rezultat njegove stranke na izborima u Sloveniji, ali je i istakao da su kao stranka popravili ostvareni rezultat u odnosu na prošle izbore, prenose slovenački mediji.

Prema skoro konačnim rezultatima izbora, SDS je osvojila 28 mandata, u odnosu na 25 koliko je imala na izborima pre četiri godine, a Janša kaže da je stranka značajno povećala broj glasova i pobedila u brojnim izbornim jedinicama, uključujući i one u kojima nikada ranije nije dobijala, prenela je STA.

PROČITAJTE JOŠ:

On je rekao da su razlike između stranaka bile mnogo manje nego što je projektovano izlaznim anketama, dodajući da su rezultati mogli biti još drugačiji da su stranke koje su sarađivale sa odlazećom koalicijom zajedno izašle na izbore.

SDS namerava da ubuduće podržava sve dobre predloge u parlamentu, bez obzira da li su iz vladajuće koalicije ili opozicioni, napomenuo je Janša, rekavši da se neće ponašati na isti način kao što je to činila većina opozicije u protekle dve godine, već opredeljujući se za konstruktivnu saradnju za opšte dobro Slovenije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar