Robert Golob Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema poslednjim izlaznim anketama, na slovenačkim parlamentarnim izborima pobedu je odnela stranka "Pokret Sloboda" Roberta Goloba, slovenačkog elektroinženjera i političara, koji je bio višpe nego ubedljiv - 40 poslaničkih mesta u parlamentu u kojem ima 90 mesta. Ko je Golob, najverovatnije novi premijer Slovenije?

Lider stranke „Pokret Sloboda“ na parlamentarnim izborima u Sloveniji 2022. godine Robert Golob je elektroinžinjer sa više od 20 godina iskustva u politici.

U politiku je ušao 1999. godine kao državni sekretar Republike Slovenije u Ministarstvu za ekonomske poslove – fukncija koju je obavljao oko godinu dana. Golob 2004. godine ko-osniva firmu za trgovinu energijom „GEN-I“, na čijem čelu ostaje do 2021. godine, nakon čega se vraća u politiku.

U januaru 2022. godine, kandiduje se za predsednika male zelene stranke bez mandata u slovenačkom parlamentu „Z.DEJ“. Golob postaje njen predsednik i menja joj ime u „Pokret Sloboda“. Ni pola godine kasnije, njegova nova stranka osvaja većinu u parlamentu u kojem do sada nije imala ni jednog poslanika.

PROČITAJTE JOŠ:

Golob je u međuvremenu ulazio i izlazio iz politike. Od 2011.-2013. godine bio je potpredsednik političke partije „Pozitivna Slovenija“, na čijem je čelu bio Zoran Janković, tadašnji gradonačelnik Ljubljane. Posle 2013. godine, Golob se prebacio u stranku „Alijansa“ Alenke Bratušek, tadašnje premijerke Slovenije, gde je takođe bio jedan od potpredsednika do 2014. godine.

Rođen u Sloveniji 1967. godine, studirao je elektroinžinjerstvo – u Americi kao i na univerzitetu u Ljubljani, gde je dobio doktorat. Pored elektroinžinjera i političara, Golob takođe nosi titulu EU Ambasadora Evropskog klimatskog pakta u Sloveniji i zalaže se za dekarbonizaciju u Sloveniji i Evropi.

„Robert Golob ne vodi beleške na sastancima i nije mu potrebna sveska da bi zapamtio važne stvari“, piše o Golobu italijanska nevladina organizacija „OBC Transeuropa“ i dodaje da je Golob svoju buduću politiku od samog početka opisivao kao „malo levo, malo desno“.

Bonus video: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram