Antibiotici
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode objavila je da se s polica apoteka povlači poznati lek protiv bolova.

U saopštenju navode kako kompanija Mibe Pharmaceuticals d.o.o. u saradnji s Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje serija 211103 i 211104 leka Ibuprofen Mibe 400 mg filmom obložene tablete iz administrativnih razloga.

Serije lijeka povlače se u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lekovima, prema kojem serija leka može biti u prometu najduže 18 meseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj pre ne istekne rok upotrebe.

Povlačenje navedenih serija leka ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i delotvornost leka, stoga pacijenti lek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka upotrebe označenog na pakiranju.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupni drugi lekovi s istom aktivnom supstancom, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija leka ne ugrožava redovnu opskrbu tržišta, naglašavaju u obaveštenju na internet stranicama HALMED-a, prenosi Dnevnik.hr.

***

BONUS VIDEO: Šta se krije iza trovanja flaširanim pićima u Hrvatskoj?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar