Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Savet EU usvojio je danas preporuku kojom se ublažavaju restrikcije za putovanja, odnosno podržava ukidanja određenih ograničenja za vakcinisane osobe. Ublažavaju se i kriterijumi za ulazak na listu trećih zemalja, čijim je građanima dozvoljeno da putuju u EU, u zavisnosti od epidemiološke situacije u tim zemljama. Takođe, preporuka se odnosi na prihvatanje digitalnih sertifikata trećih zemlja.

Pročitajte još:

U Briselu za Tanjug kažu da preporuka stupa na snagu sutra, nakon objavlijvanja u Javnom glasniku, a da će njena primena zavisti od zemalja članica pojedinačno.

„Zemlje članice trebalo bi da podignu restrikcije na neesencijelna putovanja za građane trećih zemlja koji su primili poslednju proporučenu dozu vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove najmanje 14 dana pred dolaska. Zemlje članice mogu da ukinu restrikcije i za putnike koji su najmanje 14 dana pre ulaska primili preporučene doze vakcina koje je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu upotrebu“, navodi se u saopštenu Saveta EU.

Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalnna putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva kovid 19 na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

Savet EU preporučio je zemljama članicama da bi do usvajanja uredbe o priznavanju Digitalnih zelenih sertifikata trebalo da budu u mogućnosti da „prihvate sertifikate trećih zemalja koji sadrže bar minimum podataka“, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i uzimajući u obzir potrebu da mogu da provere autentičnost, validnost i integritet sertifikata.

U slučaju brzog pogoršanja epidemilološke situacije u trećoj zemlji, ili otkrivanje novog zabrinjavajućeg soja virusa, Savet EU poziva države članice treba da usvoje hitna, privremena ograničenja za sva putovanja u EU koja ne bi trebalo da se odnose na građane EU, one se trajnim boravkom u zemljma EU i kategorije određene putnika, koji bi ipak trebalo da budu podvrgnuti odgovarajućem ispitivanju i merama u karantinu, čak i ako su potpuno vakcinisani.

Podsećamo, Evropska unija odlučila je juče da otvori granice svim putnicima koji su završili proces vakcinacije protiv korona virusa cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO), piše Njujork tajms. To znači da će pored vakcina odobrenih od strane EMA – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson i Džonson – na spisku naći i vakcina kineskog proizvođača Sinofarm kojom se vakcinsao veći deo stanovika Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram