Aerodrom
Foto: Lu Yang / Xinhua News / Profimedia

Evropska unija otvoriće granice svim putnicima koji su završili proces vakcinacije protiv korona virusa, javlja agencija AFP.

Države članice EU složile su se danas da bi se granice bloka trebale ponovo otvoriti putnicima koji su u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa, rekli su evropski izvori.

Na sastanku u Briselu, diplomate su se takođe složile da povećaju broj novih slučajeva koji jedna zemlja može da dostigne pre nego što bude proglašena nebezbednom. Dogovoren je i mehanizam „kočenja u hitnim slučajevima“ koji bi se primenjivao prema zemljama u kojima se epidemiološka situacije pogorša.

„Savet EU preporučio je državama članicama da ublaže neka od trenutnih ograničenja, posebno za one koji su vakcinisani vakcinom koja je odobrena od strane EU. Uskoro bi trebalo da se proširiti spisak zemalja koje nisu članice EU, a koje imaju dobru epidemiološku situaciju, odakle će takođe putovanje biti dozvoljeno na osnovu novih danas dogovorenih kriterijuma. Pozdravljamo ovaj sporazum koji dolazi samo dve i po nedelje nakon što ga je Komisija predložila“, rečeno je u Briselu.

Podsećamo, Evropska Unija priznaje četiri vakcine – Fajzer, Astra Zeneka, Džonson i Džonson i Moderna. Evropska agencija za lekove (EMA) još uvek razmatra odobravanje vakcina Sputnjik i Sinofarm.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare