Gao Fu. Foto: EPA-EFE/WU HONG

Nedavno je visokorangirani kineski viruslog izrazio sumnje u efikasnost kineskih vakcina, sada ističe da su njegove izjave pogrešno protumačne.

Pročitajte još:

Izjavom na konferenciji u Čengduu da kineske vakcine ne postižu veoma visoke stope zaštite,  šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu privukao je veliku pažnju. Ali on ubrzo potom je relativizovao svoju izjavu. Njegova namera je bila da se postojeća efikanost još više poveća, na primer davanjem različitih preparata.

Fuova argumentacija u skladu je s onim što je do sada poznato o efikasnosti četiri vakcine čija upotreba je do sada odobrena u Kini. Naime, one su itekako efikasne.

Klasične vakcine

Kod tri vakcine od kojih dve proizvodi Sinofarm a jednu Sinovak, reč je o klasičnim „mrtvim vakcinama“ koje koriste mrtve (neaktivne) virusne proteine. Dakle, zasnovane su na tradicionalnoj tehnologiji koja se koristi, na primer za vakcine protiv hepatitisa B ili gripa.

Sinofarm Foto:EPA-EFE/WU HONG;

Sinofarmova Vero vakcina u trećoj fazi studije sprovedene u deset zemalja širom sveta, pokazala efikanost od 79 odsto. Ujedinjeni Arapski Emirati su u posebnoj studiji došli do čak 86 odsto.

Prema preliminarnim studijama u Brazilu i Indoneziji, efikasnost KoronaVak firme Sinovak iznosi između 50 i 78 odsto.

Vektorska vakcina

Četvrta kineska vakcina firme KanSino je vektorska vakcina bazirana na adenovirusu tipa 5. To znači da se princip delovanja vakcine može uporediti s delovanjem AstraZeneke. Ona bi trebalo da postignei efikasnost od 65 odsto.

U osnovi, efikasnosti je preko 80 odsto ako se uzmu u obzir samo teški tok bolesti koji zahteva hospitalizaciju.

Kombinacija vakcina nije neuobičajena

Ideja kombinovanja vakcina, kako bi se povećala njihova efikasnost, u principu nije nova. Naučnici trenutno diskutuju o sličnim pristupima i za vektorsku vakcinu AstraZeneke.

AstraZeneka
Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

I ruska vakcina Sputnjik V takođe se, u suštini, sastoji od dve vakcine  na bazi različitih adenovirusa. Naučnici koji su razvili ovu vakcinu zbog toga očekuju veću efikasnost.

Kina praktično nije u stanju da testira efikasnost svojih vakcina u zemlji, jer zbog oštrih mera ima veoma malo infekcija. Zbog toga se istraživanje oslanja na studije koje se sprovode u teško pogođenim zemljama, poput Brazila.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram