Eva Kaili Foto: Eric VIDAL / AFP / Profimedia

Jedna od potpredsednica Evropskog parlamenta, grčka predstavnica Eva Kaili, uhapšena je u okviru istrage o korupciji u Belgiji. Grčki reporter javlja da je osumnjičena za primanje mita od Katara, ali još nije jasno da li je to povezano sa Svetskim prvenstvom u Kataru.

Vest o hapšenju stigla je nakon što je njena stranka u Grčkoj, Panhelenski socijalistički pokret, saopštila u petak uveče da je Kaili izbačena iz njega zbog istrage koju je belgijski javni tužilac vodio protiv nekoliko osoba u Evropskom parlamentu, osumnjičenih za korupciju i krivična dela.

Jedna od uhapšenih osoba je Luka Visentini, Kailin partner i novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata. Pjer-Antonio Panceri je bilo drugo ime koje se pominje u vezi sa istragom. Takođe je bivši poslanik u Evropskom parlamentu iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D).

Eva Kaili Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Osumnjićeni su i belgijski poslanici EP Mari Arena i Mark Tarabela. Belgijska policija je navodno zapečatila njihove kancelarije, zajedno sa Kailinim.

Kofer pun novca

Istraga je obuhvatila radnje „korupcije“ i „pranja novca“ organizovane bande. Belgijske istražne sudije su nekoliko meseci „sumnjale da je država Persijskog zaliva uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, da uplaćuje novac ili nudi velike poklone trećim licima koja zbog svog političkog i/ili strateškog položaja imaju veliki značaj“ u toj ustanovi.

Policija koja u Evropskom parlamentu istražuje sumnju za podmićivanje Katara pronašla je u njenoj kući veliku količinu novca. U kući potpredsednika Evropskog parlamenta pronađene su kese sa gotovinom“, stoji na naslovnoj strani lista.

Pročitajte još:

Dodaje se da i njen otac ima pun kofer novca. Navodno je u bekstvu jer su ga saradnici upozorili. Izvor blizak slučaju rekao je novinarima da je istraga fokusirana na navodne pokušaje Katara da korumpira italijanskog socijalistu koji je bio član Evropskog parlamenta od 2004. do 2019. godine.

Korupcija u Kataru

Katar je pod pažnjom javnosti zbog domaćinstva Svetskog prvenstva u fudbalu,a 2011. je postojala zabrinutost da je Katar „kupio“ Svetsko prvenstvo podmićivanjem zvaničnika FIFA.

U maju 2011. Mohamed bin Hamam, koji je u to vreme bio predsednik Azijske fudbalske konfederacije, navodno je omogućio davanje mita. Katarski zvaničnici su uvek poricali optužbe o podmićivanju u vezi sa njihovom kandidaturom za Svetsko prvenstvo.

Nije jasno da li je istraga koja je u toku protiv Kaile i drugih poslanika u Evropskom parlamentu posebno vezana za korupcionaški skandal na Svetskom prvenstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare