Poplave u Austriji Foto: Franz Spiegelfeld / AFP / Profimedia

Austrijska vojska danas je upotrebila helikopter Blek hok S-70 (Crni jastreb) u akciji spasavanja na poplavljenom nacionalnom putu B19 u blizini Markersdorfa.

Mihael Bauer, portparol Ministarstva odbrane Austrije, objavio je fotografiju dramatične akcije na društvenoj mreži X.

„Dvoje ljudi je spaseno“, napisao je Bauer uz fotografiju na kojoj se vidi helikopter Blek Hok (Crni jastreb).

U pitanju su bili policajac i vatrogasac, koji su doživeli saobraćajnu nesreću na poplavljenom putu i nisu mogli da se pomere sa mesta nesreće zbog velikih poplava.

PROČITAJTE JOŠ:

Satima se hitne službe širom Donje Austrije bore sa obilnim padavinama koje su dovele do poplava. Situacija je sada kritična i u Beču, gde je počela evakuacija ugroženih stanovnika. Jedan vatrogasac je stradao u akciji u Tulnu, a helikopteri su uključeni u spasavanje građana.

U Donjoj Austriji prirodna katastrofa, u Beču poplave 

U Austriji, gde kiša bez prestanka pada od petka, došlo je do izlivanja reke Wien kada su poplavljene okolne kuće. Kako navodi portal oe24.at, vodostaj reke Wien dostigao je 2,26 metara jutros u devet sati, a samo dan ranije bio je tek 50 centimetara. Reka se na pojednim mestima izlila pa je do kuća moguće doći samo čamcem.

Zvaničnici grada Beča pozvali su građane da ne putuju osim ako to nije nužno, kao i da izbegavaju izaske u javne prostore zbog olujnog vremena. Javni prevoz u Beču je privremeno obustavljen, jer je reka Beč dostigla kritičan nivo.

Vicekancelar Austrije Verner Kogler objavio je danas na mreži X da je poginuo vatrogasac koji se borio protiv poplava u Donjoj Austriji, dok su vlasti tu provinciju, koja okružuje Beč i graniči se sa Češkom Republikom i Slovačkom, proglasile za područje prirodne katastrofe.

Guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner upozorila je danas da je situacija tamo izuzetno dramatična, da je evakuisano 1.100 kuća i da ih je „svakim časom sve više“, prenosi portal Puls 24. U Donjoj Austriji raspoređeno je oko 1.160 vatrogasnih brigada i 20.000 vatrogasaca, rekao je na konferenciji za novinare komandant državne vatrogasne brigade Donje Austrije Ditmar Fahrafelner.

Istovremeno, u drugom delu Austrije je za samo jedan dan palo više od metar snega.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar