La Palma, vulkan, kraj erupcije
Foto: TANJUG/AP Photo/Emilio Morenatti

Posle tri meseca postoje naznake da će prestati aktivnost vulkana Kumbre Vijeha na španskom kanarskom ostrvu La Palma.

Stanovnici ostrva La Palma nadaju se da je vulkanska aktivnost gotova nakon skoro tri meseca svakodnevnih eksplozija, zemljotresa, reka rastopljenih stena i ogromne količine pepela koji sadrži otrovne gasove, navodi agencija AP.

PROČITAJTE JOŠ:

Vulkan Kumbre Vijeha na Kanarskim ostrvima utihnuo je u ponedeljak uveče, a naučnici su rekli da bi njegovih 36 sati zanemarljive aktivnosti mogli da budu znak početka kraja erupcije.

Oni, međutim, ne isključuju mogućnost da vulkan ponovo oživi i da se vrati sa novom snagom, mada za to ostavljaju malu verovatnoću.

„Ne možemo da budemo 100 odsto sigurni, pošto je vulkan znao da nas iznenadi poslednjih nedelja“, rekao je za AP stručnjak za geologiju Valentin Trol.

Međutim, kako je rekao, mnogi parametri su se sada smanjili, i mislim da je aktivnost vulkana sada zaista u opadanju“, rekao je on.

Vlada Kanarskih ostrva saopštila je da je „vulkanska aktivnost pala skoro na nulu.“

Niski i održivi nivoi aktivnosti moraju da se posmatraju 10 dana da bi naučnici mogli zvanično da proglase kraj erupcije, rekla je vulkanolog Marija Hoze Blanko.

Erupcija vulkana, koja je počela 19. septembra, najduža je zabeležena erupcija na ostrvu La Palma, a bila je i prekretnica za ostrvljane, od kojih mnogi žive od poljoprivrede i turizma.

La Palma, vulkan, kraj erupcije
Foto: REUTERS/Borja Suarez

Od tada je uništeno skoro 3.000 lokalnih zgrada i zbog aktivnosti vulkana nekoliko hiljada ljudi primorano je da napusti svoje domove.

Uprkos nanesenoj šteti nije bilo povređenih ili smrtnih slučajeva koji su direktno povezani sa erupcijom.

Život je uglavnom nastavljen normalno u većem delu La Palme, navodi AP.

Bonus video: Katastrofa na La Palmi – užarena lava guta sve pred sobom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)