Foto:REUTERS/Carlos Barria

Američki Vrhovni sud stao je na stranu republikanaca koji žele da spreče uzimanje u obzir glasova poštom koji stignu posle dana izbora. Odluka je stigla neposredno pre nego što je Senat, koji se nalazi pod kontrolom republikanaca, glasao za Ejmi Koni Baret, koju je za člana Vrhovnog suda imenovao predsednik Donald Tramp.

Svi koji u Viskonsinu žele poštom da glasaju za predsednika moraće da se pobrinu da njihove glasačke karte stignu najkasnije na dan izbora, trećeg novembra, nakon što je američki Vrhovni sud odbio zahtev demokrata da se rok produži, izvestila je agencija Rojters.

Pročitajte još:

Demokrate su pokušale da produže rok do šest dana, a zahtev obrazložile time da bi zbog kašnjenja u pošti moglo da se desi da mnogi glasovi ne budu uzeti u obzir. Republikanci su uzvratili time da bi promena izbornih pravila tako kratko pre izbora ugrozila integritet izbora.

Glasovi Amerikanaca koji glasaju poštom ove godine su važniji nego ikad, budući da je na ovaj način već glasalo više od 58 miliona Amerikanaca. To znači da je njihov broj već sada veći od ukupnog broja birača 2016. godine.

Savezna država Viskonsin jedna je od tzv. „swing states“ (neopredeljenih, neodlučnih država), dakle država kod kojih je kroz istoriju rezultat bio veoma tesan. Prema najnovijim anketama, demokratski kandidat Džozef Bajden za sada ima relativno veliku prednost u odnosu na Trampa (sedam procentnih poena).

Podsetimo, Američki Senat SAD potvrdio je danas postavljenje Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda sa 52 glasa za i 48 protiv. Postavljenje Beretove, koju je nominovao predsednik Donald Tramp, u duboko podeljenom Senatu osam dana pred izbore zacementiralo je konzervativnu, republikansku većinu u devetočlanom sudu.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar