Foto:Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Situacija je u Americi sve neizvesnija uoči izbora na kojima će snage odmeriti aktuelni američki predsednik Donald Tramp i kandidat Demokratske stranke, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden. Amerikanci već uveliko glasaju, ali izbore će odlučiti osam saveznih država.

Ankete sada pokazuju da je Bajden u vođstvu u u nekim saveznih državama prednost je čak dvocifrena, a poslednjih dana javnost je zaokupljena tzv. ranim glasanjem; građani Amerike ove godine izašli su na prevremeno glasanje u rekordnom broju.

Foto:Tanjug/Sarah A. Miller/Tyler Morning Telegraph via AP

Pročitajte još:

Politiko je identifikovao osam kritičnih saveznih država koje bi mogle da presude u konačnom obračunu i odluče ko ide u Belu kuću – Arizona, Florida, Džordžija, Mičigen, Minesota, Severna Karolina, Pensilvanija i Viksonsin.

Stvar je ispočetka bila jasna. Tramp je trebalo da mobiliše do kraja birače u ruralnim oblastima i ž belu radničku klasu koja nije izašla na glasanje 2016. godine, a Bajdenu je bio potreban preokret u velikim gradovima – naročito među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i onim biračima koji su odabrali Trampa nakon što su dva puta pre toga glasali za Obamu.

Koliko su u tome uspeli još uvek nije izvesno, ali je činjenica da je Tramp propustio priliku da osigura podršku žena. Prosek poslednjih pet reprezentativnih anketa govori da je Bajden među ženama biračima povećao podršku na više od 25 odsto.

Naravno, i sada mnogi podsećaju da se Tramp nalazio u sličnoj situaciji i 2016. godine, a da je svejedno u finišu uspeo da odnese pobedu i da u duboko ruralnim oblastima i dalje ima snažnu podršku koja se ne čita u anketama, ali do kraja je ostalo još par nedelja i swing states definitivno mogu da promene mnogo stvari.

Arizona

Trampovo upravljanje pandemijom koronavirusa ovde mu se, kako se čini, obija o glavu pošto među biračima starijim od 65 godina ne beleži podršku kakvu je imao u ovo vreme 2016. godine. Štaviše, oktobarske ankete pokazale su da je Bajden okrnjio Trampovu podršku među starijim belim biračima, čak i onim tradicionalno vrlo naklonjenim republikancima.

Florida

Republikanci tipično imaju blagu prednost, ali ove godine, prvi put kada je reč o ovoj fazi izbora, demokrate vode na Floridi. Oni iskusniji ipak upozoravaju da demokrate jesu napravile zalet sada dok traje prevremeno glasanje, ali da će 3. novembra biračka mesta preplaviti talas republikanskih glasova.

Džordžija

Pažnja je sada usredsređena mahom na gusto naseljena predgrađa Atlante koja su se okrenula protiv republikanaca u Trampovom mandatu, ali bi ovde odlučujuću ulogu mogli da imaju beli ruralni glasači, a upravo je to biračka grupa kod koje Tramp i dalje ima prostora za manevar.

Mičigen

Sve države Pojasa rđe – Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin – za Trampa su ove godine problematične, ali će situacija biti najteža u Mičigenu po svemu sudeći. Podrška mu je tamo značajno opala kod bele radničke klase, a očekuje se istorijska izlaznost koja će ići u prilog Demokratskoj stranci.

Minesota

Tramp je tesno izgubio od Hilari Klinton u Minesoti 2016. godine i izgleda mu se isto piše i sada, uz to da mu je podrška pala kod nezavisnih birača.

Severna Karolina

Dva najgušće naseljena okruga u ovoj saveznoj državi, Meklenburg i Vejk, imaće odlučujuću ulogu u predsedničkoj trci, a očekuje se da odluče i izbore za Senat i guvernera.

Pensilvanija

Tokom leta se činilo da se situacija u Pensilvaniji razvija u Trampovu korist i u julu i septembru je prepolovio Bajdenovo vođstvo u ovoj saveznoj državi, ali otada Trampu podrška stagnira, a pretpostavlja se da je ključni razlog te stagnacije ili blagog pada Trampovo upravljanje korona-krizom.

Viskonsin

Viskonsin je upao u najgoru fazu otkada je proglašena pandemija koronavirusa što tamošnje birače sada čini naročito osetljivim na neuspehe Trampove administracije da upravlja krizom od samog početka. Sve je više pokazatelja da se ključni birači neophodni Trampu da porazi Bajdena sada ipak zato udaljavaju od njega.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar