Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Ruski poslanici Konstantin Zatulin i Sergej Cekov podneli su Državnoj dumi predlog zakona kojim se poništava vladina odluka iz 1954. godine o transferu Krima iz Rusije u Ukrajinu, navodi se zvaničnom sajtu pravnih informacija.

U prredlogu zakona se navodi da ova odluka predstavlja kršenje Ustava Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, Ustava Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, osnovnih principa vladavine prava i međunarodnog prava.

„Ruska Federacija, kao pravni sledbenik SSSR-a i RSFSR-a, odluku o prenosu Krimske oblasti bez uzimanja u obzir volje ruskog naroda smatra političkim zločinom i radi na prevazilaženju posledica samovolje i teži istorijskoj pravdi i zakonitosti, zbog čega proglašava ništavim i bez pravnog dejstva od trenutka donošenja zakon SSSR-a od 26. aprila 1954. i sve druge odluke iz 1954. godine u vezi sa prenosom Krima“, navodi se u dokumentu, prenosi TASS.

Primopredaja iz 1954. opisuje se kao proizvoljna i nezakonita jer nije održan referendum i sovjetske vlasti nisu imale pravo da prenesu teritoriju iz jedne konstitutivne republike u drugu bez saglasnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je predaju Krima 1954. godine pod tadašnjim sovjetskim liderom Nikitom Hruščovom kao kršenjem pravnih normi koje su tada bile na snazi.

Stanovnici Krima glasali su za nezavisnost zajedno sa ostatkom Ukrajine na referendumu kada se Sovjetski Savez raspao, a Rusija i Ukrajina su kasnije priznale granice jedna drugoj.

Moskva je preuzela vojnu kontrolu nad Krimom 2014. i pripojila ga nakon referenduma koji su ukrajinske i zapadne vlade proglasile nezakonitim.

Rojters ocenjuje da ovaj potez ima za cilj uspostavljanje pravne osnove za Rusiju da tvrdi da Krim, poluostrvo u Crnom moru, nikada nije bio deo Ukrajine.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar