Daliborka Uljarevic
Daliborka Uljarević Foto:N1

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević nakon dešavanja 4. i 5. septembra na Cetinju kazala je da "nema sumnje da je Srbija duboko involvirana u događaje u zemlji".

Ona je gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4 bila kritična i prema patrijarhu SPC Porfiriju, za kojeg je rekla da se pokazao „kao neko ko je spreman da ugrozi mir i stabilnost u Crnoj Gori“.

Uljarević je kazala da je situaija sada daleko mirnija, ali da ostaje gorak ukus.

Smatra da minuli događaji ukazuju na to da Crna Gora ima nedostojne političke elite koje su složena, osetljiva pitanja ostavile da se rešavaju na ulici.

„Mislim da nema sumnje da je Srbija duboko involvirana u događaje ovde i da srpski predsednik Aleksandar Vučić neskriveno pokazuje jednu vrstu nezadovoljstva što nema veći udeo u procesima donošenja odluka i uticaj u društveno političkom odlučivanju u Crnoj Gori“, rekla je Uljarević, prenosi HRT.

Dodaje da Vučiću odgovara svaka situacija koja ukazuje na slabost crnogorskih institucija te nejedinstvo političkih struktura, koje vode državu kako bi se on pozicionirao kao neko ko to može rešiti.

„Potpuno sam uverena da je ova situacija mogla biti izbegnuta“, rekla je.

Uljarević je navela da je dijalog neophodan, ali da je u ovoj situaciji izazov kako ga sprovesti i ko ima legitimitet da na njega pozove.

„Moje je uverenje da se taj dijalog ne može dogoditi na sadržajn, argumentovan, održiv nivo ako ne budemo imali snažno uključenje međunarodne zajednice“, poručila je.

Uljarević smatra da je Crna Gora prebrzo ušla u NATO te da nije ispunjavala određene kriterijume, a da ta nespremnost nije adresirana poslije. Uljarević je rekla i da će SPC, a posebno mitropolit Joanikije, zauvijek nositi biljeg ovakvog ustoličenja, koje je „sve samo ne svečan čin koji može biti nešto što će zadovoljiti istinske vjernike“. Bila je kritična i prema patrijarhu SPC Porfiriju.

„Prilično čudi, mene je makar iznenadio, i pristup patrijarha Porfirija. On je, koliko sam razumela, imao sasvim drugo lice dok je bio u Hrvatskoj, a ovdje se pokazao kao neko ko je spreman da ugrozi i mir i stabilnost u Crnoj Gori da bi sproveo jedan verski obred i time pokušao demonstrirati snagu te crkve“, rekla je Uljarević.

Uljarević želi da veruje da se mnogima i u Crnoj Gori upalila „crvena lampica“, da su shvatili koliko je ovo bilo blizu neželjenog scenarija.

Priželjkuje mnogo veće uključenje Evropske unije i zapadnih partnera, a mnogo manje uključenje i aktivnost onih faktora koji, kako je rekla, ni do sada nisu delovali stabilizujuće.

Bonus video: Dramatični momenti sa Cetinja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar