Foto:Tanjug/AP Photo/Noah Berger

Jedan od najudarnijih trenutaka prve predsedničke debate nedavno održane u Americi koja je zaista šokirala svet i koja je kasnije unisono okarakterisana kao haotična i, više od svega, sramna, bio je upravo onaj kada je američki predsednik Donald Tramp po ko zna koji put odbio da javno osudi bele suprematiste. Tako su u žižu javnosti opet dospeli "Ponosni momci".

Ponosni gej dečaci

Ima jedan komični kuriozitet u vezi sa „Proud boys“, grupom rasista, ženomrzaca, ksenofoba i homofoba, kako ih opisuju aktivisti za ljudska prava i druge organizacije: jednostavna internet pretraga otkriće čitaocu kako je LGBT zajednica uspela da nasamari „Ponosne momke“ pošto su hešteg #ProudBoys počeli da koriste uz fotografije gej parova kako se ljube.

LGBT zajednica je tako obrnula narativ i uspela da na društvenim mrežama zatrpa sadržaj povezan sa desničarskom grupom.

Pročitajte još:

Tokom debate Trampa i njegovog rivala Džoa Bajdena, moderator Kris Volas više puta je od Trampa tražio da osudi nasilje belih suprematista i desničarskih grupa, a Tramp se obratio Praud bojsima, rekavši: „Praud bojs, odstupite i budite u pripravnosti! Ali reći ću vam nešto, neko mora da učini nešto u vezi sa Antifom i levicom“.

Očigledno da se predsednikova poruka dopala ovoj paravojnoj grupi koja je brže-bolje na društvenim mrežama objavila novi novcijati logo sa njegovim rečima „Stand Back, Stand By“, mada se Tramp posle, kako samo on to ume, pravio lud rekavši da nema pojma ko su Praud bojs.

Ko su Praud bojs?

Grupu koja sebe naziva Praud bojs osnovao je kanadsko-britanski ekstremni desničar Gejvn Mekinis neposredno pre predsedničkih izbora u Americi 2016. godine kada je Tramp prljavu borbu za Belu kuću vodio protiv tadašnje kandidatkinje Demokratske stranke Hilari Klinton.

FBI je ovu grupu koju, razume se, čine isključivo muškarci, 2018. godine klasifikovao kao „ekstremističku“. Druge organizacije i američki stručnjaci za bezbednosti opisuju grupu kao mizoginu, islamofobnu, transfobnu i antiimigracionu.

Žigosanje najboljih

Urbana legenda kaže da, da bi se pridružili grupi, članovi moraju da polože zakletvu: „Ja sam ponosni zapadni šovinista, odbijam da se izvinim zbog stvaranja modernog sveta.“

Foto:REUTERS/Jim Urquhart

Priča se, takođe, da postoje četiri nivoa članstva, počev od glasnog opredeljenja za tu opskurnu prozapadnjačku dogmu, sve do prelaska na viši nivo do tetovaže Praud bojsa. Nekada je najviši nivo bio rezervisan za one koji se u ime grupe uključuju u nasilje.

Oni što mrze

Postoji neobjašnjivi raskorak između načina na koji Praud bojs vide sebe i reči kojima ih opisuju stručnjaci i aktivisti.

Trenutni lider Praud bojsa je izvesni Enrike Tario, Afrokubanac koji kaže da grupa ima „dugogodišnje propise koji zabranjuju rasističke, suprematske ili nasilne aktivnosti“, kako su preneli američki mediji.

Foto:Tanjug/AP Photo/John Locher

U saopštenju navodno portparola grupe koje su preneli neki američki mediji, navodi se da grupa „osuđuje rasizam, fašizam, komunizam i socijalizam“, dok organizacije za monitoring i zaštitu ljuskih prava u isto vreme upozoravaju da su Praud bojs poznati po „antimuslimanskoj i mizoginoj retorici“.

MAGA kačket i Fred Peri majica

Praud bojs su definitivno sve prisutniji na Trampovim mitinzima, a kažu da ih nije teško prepoznati; njihove „uniforme“ uglavnom podrazumevaju MAGA kačkete koji upućuju na Trampov slogan Make America Great Again, odnosno „Učinimo Ameriku ponovo velikom“, i crno-žute polo majice „Fred Peri“, mada je ova kompanija nedavno odlučila da povuče majice iz prodaje.

Mada načelno pokušavaju da se distanciraju od neonacističkih grupa (i to ne iz plemenitih razloga, nego da bi se više isticali), pored toga što su članovi dominantno muškarci, upadljivo je i da su većina belci. Nema pouzdanih podataka, ali se procenjuje da broje oko pet hiljada članova.

Foto:Tanjug/AP Photo/John Locher

Nasilje u DNK

Takođe, iako Praud bojs deklarativno osuđuju nasilje, njihovi članovi godinama učestvuju u nasilnim sukobima.

Bivši član grupe Džejson Kesler je bio jedan od organizatora nasilnog skupa u Šarlotsvilu 2017. na kojem su učestvovali i neonacisti i Kju Kluks Klan. Istovremeno je održan i kontramiting, a sudar dve strane na kraju je završio smrtnih ishodom pošto je jedan od suprematista kamionom zgazio ženu.

Učestvovali su i u nasilnim sukobima u Portlandu.

Izvori finansiranja grupe i dalje su nepoznati. Činilo se da su u jednom trenutku članovi plaćali 20 dolara mesečno, kako su izneli stručnjaci koji prate delovanje ekstremističkih grzoa, ali postoji značajno preklapanje njihovog članstva s neonacističkim grupama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram