Marijupolj Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Rusko ministarstvo odbane postavilo je ultimatum ukrajinskim snagama koje se i dalje bore u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine da polože oružje u nedelju, saopštila je agencija TASS, a prenosi Rojters.

Rusija je saopštila da će garantovati živote ukrajinskih vojnika u Marijupolju koji se predaju u narednim satima.

Počevši od oko 6 časova po moskovskom vremenu, pa sve do 13 časova posle podne, ruske snage su rekle da će dozvoliti vojnicima da napuste uporište čeličane Azovstal, pod uslovom da iza sebe ostave oružje i municiju.

Oni koji to budu uradili biće tretirani u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima i životi će im biti pošteđeni, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

TASS je citirao general-pukovnika Mihaila Mizinceva, direktora ruskog nacionalnog centra za upravljanje odbranom, da je situacija u Azovstalu „katastrofalna“.

PROČITAJTE JOŠ:

„S obzirom na katastrofalnu situaciju u fabrici Azovstalj i iz čisto humanitarnih principa, Ruske oružane snage nude militantima i stranim plaćenicima da prekinu neprijateljske akcije i polože oružje“, kazao je Mizincev, prenosi TASS.

Kako se navodi u saopštenju, u protekla 24 sata zabeležen je veliki porast broja presretnutih radio komunikacija, kojima militanti traže od ukrajinskih vlasti dozvolu da se predaju i polože oružje pošto su u beznadežnoj situaciji, bez hrave i vode, ali im to vlasti zabranjuju, prenosi TASS.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO. 

BONUS VIDEO: Ruski mediji tvrde da je Kadirov stigao u Marijupolj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar