Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

"Nemilosrdni napad Rusije na grad Marijupolj i verovatno otkrivanje još ruskih zločina nad civilima će onemogućiti dalje diplomatske pregovore", izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Uništavanje svih naših momaka u Marijuplju, ono što sada rade, može da stavi tačku na bilo koji dalji format pregovora“, rekao je Zelenski u članku objavljenom na predsedničkom sajtu.

U članku piše još i to da, iako je je Zelenski bio otoren za pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da to postaje sve manje verovatno, kako Rusija nastavlja da eskalira svoj rat. Ako se pojave očigledniji ruski ratni zločin „neće biti šanse da se pregovori održe“, dodao je Zelenski.

Situacija u Marijupolu i dalje teška

Nakon vesti da je Rusija dala ukrajinskim borcima u Marijupolju nekoliko sati da polože oružje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je priznao da ukrajinski snage drže kontrolu nad samo malim delom Marijupolja, rekavši da je njegova vlada u svakodnevnom kontaktu sa tim braniocima.

Situacija je izuzetno teška, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rusija namerno pokušava da uništi sve koji su tamo. Procenjuje se da je oko 100.000 civila ostalo u Marijupolju i njegovoj neposrednoj okolini, koji su uglavnom pod ruskom kontrolom“, rekao je Zelenski u svom najnovijem obraćanju narodu Ukrajine.

„Postoje samo dva načina da se utiče na ovo. Ili će naši partneri Ukrajini dati svo potrebno teško naoružanje, avione i to odmah bez preterivanja. Ili pregovarčki put, u kome bi uloga partnera trebala da bude odlučujuća“, dodao je on.

On se nije osvrnuo na tvrdnje Rusije da je njena vojska očistila ukrajinske snage iz skoro čitavog opkoljenog ljučkog grada, osim onih koji se nalaze u čeličani Azovstal, na periferiji grada.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO. 

BONUS VIDEO: Masovne žrtve u Buči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar