Vladimir Zelenski, Džastin Trudo Foto:Tanjug/Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Poljski ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek saopštio je danas da je preduzeo korake za izručenje iz Kanade devedestosmogodišnjeg naciste Jaroslava Hunke, koji je u Drugom svetskom ratu služio u SS diviziji Galicija.

„S obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu u vezi sa odavanjem počasti pripadniku zločinačke nacističke formacije SS „Galicija“, u prisustvu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preduzeo sam mere da organizujem njegovo moguće izručenje u Poljsku“, napisao je Černak na društvenoj mreži Iks, prenosi Tass.

Asošijeted pres je objavio fotografije na kojima se vidi da su okupljeni tokom govora ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog u kanadskom parlamentu 22. septembra aplauzima i ovacijama dočekali ukrajinskog nacionalistu, koji je služio u SS diviziji Galicija tokom Drugog svetskog rata, a predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota nazvao ga je „herojem“.

Zbog skandala sa pozivanjem naciste, kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli pozvala je danas na ostavku Rote, a incident je nazvala „apsolutno neprihvatljivim“ i „sramotom za parlament i Kanađane“.

Rota se danas izvinio zbog ovacija koje je u parlamentu dobio pripadnik nacističke formacije, a premijer Džastin Trudo je rekao da je poziv Hunki da dođe u parlament „duboko sramotan“ za Kanadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar