Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Predsednik Obaveštajnog odbora američkog Senata, republikanac Ričard Bur, još u februaru prodao deonice i upozorio na neposrednu katastrofu, manji krug ljudi, dok je Bela kuća ublažavala pretnju koronavirusa, objavili su u četvrtak američki mediji.

Senator Bur gotovo svakodnevno prima informacije obaveštajaca o opasnostima koje prete zemlji, piše Jutarnji list.

Nedeljama pre nego što je američki predsednik Donald Tramp proglasio vanredno stanje, Bur je upozoravao na strašne ekonomske i društve posledice koronavirusa.

Na stranici Fox Njuza je 17. februara napisao da je američka vlada „bolje nego ikad“ pripremljena na suzbijanje Covida-19, umirivši Amerikance da su dobro zaštićeni.

I dok je predsednik Donald Tramp neumorno ponavljao da virus neće teško pogoditi Sjedinjene Države, senator Bur i njegova supruga su 13. februara iznenada prodali deonice na berzi, čija je vrednost bila najmanje 582.000 do 1,6 miliona dolara, navodi medijska kuća ProPublica koja se poziva na finansijske izvore.

Donald Tramp je nakon dve nedelje umirivao naciju utvrdivši da u zemlji neće biti više od 15 slučajeva koronavirusa koliko ih je tada bilo potvrđeno. Kako navodi NPR (National Public Radio), senator Severne Karoline priznao je istog dana na neslužbenom sastanku s bogatim finansijerima, donatorima, da je koronavirus opasan kao što je to bio i španski grip 1918. koji je odneo desetine miliona života.

NPR je dobio snimak na kojem senator Bur govori donatorima 15 dana pre nego što je Tramp zapanjio građane zabranivši ulazak putnicima iz Evrope:

„Mogu vam reći jedno. Mnogo se brže prenosi od bilo čega što smo videli u novijoj istoriji“.

„Verovatno liči na pandemiju iz 1918.“, upozorio je.

Kao predsednik Obaveštajnog odbora Senata Ričard Bur svakodnevno prima gotovo iste informacije kao i Bela kuća, što se tiče pretnji zemlji.

Dan nakon Burovog sastanka sa donatorima, Tramp je izjavio:

„Nestaće. Jednog dana kao čudom, samo će nestati“, govoreći o zarazi koronavirusom.

Informacije o senatoru Buru navode na sumnju da je predsednik Tramp, koji je bio upoznat s ozbiljnošću zdravstvene krize, odložio uvođenje odluka koje su mogle smanjiti broj zaraženih.

Sjedinjene Države do danas imaju 14.000 zaraženih i 205 umrlih, pokazuju podaci Univerziteta Džonsa Hopkinsa.

Senator Bur je pak optužio NPR da je „neodgovorno protumačio“ njegov govor pred donatorima.