Jelena Borovinić Bojović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

Ministarku zdravlja Crne Gore Jelenu Borovinić Bojović od danas će čuvati policija, kazao je Vijestima potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

PROČITAJTE JOŠ:

“Radi se o hrabroj ženi, ali ćemo njenu bezbednost u potpunosti zaštiti, kao i svih građana. Nećemo dozvoliti da neko u Crnoj Gori bude ugrožen zbog posla koji obavlja”, rekao je Abazović.

Lekarka Borovinić Bojović prijavila je policiji da je na privatnu mejl adresu dobila poruke preteće sadržine i da se u istom, nepotpisanom mailu, pominju njena deca i otac.

“Ti ćeš biti prva osoba koju ću posetiti… moraćeš da platiš”, piše između ostalog u nepotpisanom pismu.

Jelena Borovinić Bojović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

Borovinić Bojović nije juče htela da komentariše pretnje koje je dobila.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović, ocenio je da samo efikasnim procesuiranjem onog ko je pretio ministarki zdravlja možemo pokazati da kao društvo ne tolerišemo napade na žene.

“Kukavice sakrivene iza lažnih imejlova ​​​​danas se lako otkrivaju, pa se nadam da će policija biti efikasna i procesuirati tu osobu, kako bi se poslala poruka svima sa sličnim sklonostima, sprečilo da ponovo uradi slična nedela, ali i da kao društvo pokažemo da se ne tolerišu napadi na žene i nosioce javnih funkcija. U poslednje vreme primetan je porast raznih vrsta sličnih ponašanja u virtuelnom prostoru, pa je potrebno ojačati tim u Upravi policije koji se bavi sajber kriminalom, ali i prilagoditi kaznenu politiku novim okolnostima”, rekao je Radović.

Iz Uprave policije saopštili su da pokušavaju da otkriju ko je mejlom pretio ministarki zdravlja, poručujući joj da će “morati da plati”.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, mejl je poslat sa adrese koja je, kako se sumnja, otvorena za jednokratnu upotrebu.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, državni tužilac Vukas Radonjić kazao je Vijestima da su pretnje ministarki kvalifikovane kao ugrožavanje sigurnosti.

“Prijava je podneta policiji, koja je obavestila dežurnog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i koja je naložila da se utvrdi korisnik adrese elektronske pošte”, kazao je tužilac Radonjić.

Iz Uprave policije juče nisu zvanično odgovorili na pitanja Vijesti o pretnjama ministarki, niti što su uradili da otkriju ko joj je poslao mejl.

Bez odgovora iz te bezbednosne institucije ostalo je i pitanje da li je i kada policija dobila procenu – da li je doktorki Borovinić Bojović ugrožena bezbednost.

hapšenje
Foto:Filip Krainčanić/Nova.s

Ministarka Borovinić Bojović, ukoliko tajna i javna policija to procene, može dobiti trajnu dvadesetčetvoročasovnu policijsku zaštitu.

Odluka da joj se obezbeđenje dodeli pre procene u skladu je sa Vladinom Odlukom kojom je proširen krug obavezno štićenih ličnosti.

Da će lekarka Borovinić Bojović dobiti obezbeđenje spekulisalo se krajem februara, kada je ministarka navodno bila ugrožena.

Iz Uprave policije tada su zvanično rekli da ona nije pod policijskom zaštitom.

UP: Radimo na identifikaciji osobe koja je pretila

Iako nisu odgovorili na konkretna pitanja o pretanjama, iz Uprave policije juče su poslali saopštenje u kojem tvrde da intenzivno rade na identifikaciji osobe koja je putem mejla komunikacije uputila pretnje ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović.

Jelena Borovinić Bojović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

“Ministarka Borovinić Bojović je juče Upravi policije podnijela prijavu da je dobila mejl preteće sadržine. Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala – Grupe za suzbijanje krivičnih dela visokotehnološkog kriminala su obavestili nadležnog tužioca koji je kvalifikovao ovaj događaj kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti”, saopštili su iz UP.

Bratić čuvaju već dva meseca

Zbog ugrožene bezbednosti policija već drugi mesec čuva i ministarku prosvete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić.

Bratić je dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje dobila sredinom februara, a tada je iz policije objašnjeno da će je čuvati do izrade bezbednosne procene.

Pre nego je Bratić dobila obezbeđenje, policiji su podnesene dve krivične prijave zbog ugrožavanja njene sigurnosti. Već mesecima, odmah nakon što je izabrana, ministarka je meta raznih napada na društvenim mrežama.

Pre nego što je postala ministarka, Bratić je javno objavljivala uvredljive stavove o Crnogorcima, a vređala je i hrvatskog pisca i kolumnistu Borisa Dežulovića…

Sredinom decembra prošle godine, policiji je prijavljeno da je na jednom portalu neko njoj i rektoru Bogoslovije Gojku Peroviću napisao preteći komentar, poručujući im da će biti “ispod zemlje”.

Predzadnjeg dana decembra prošle godine, nepoznati muškarac je, nadomak Ministarstva, preprečio put vozilu u kom je bila Bratić i pretio joj. Dan kasnije uhapšen je I.D. (49) kom je na teret stavljeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar