Milojko Spajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić rekao je za Nova.rs da Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnijim uslovima. Spajić ističe da trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja.

Evropska unija neće pomoći Podgorici da vrati kineski kredit od milijardu evra koji stiže na naplatu. Time Crna Gora postaje prva evropska žrtva „kineske dužničke diplomatije“, piše Frankfurter algemajne cajtung. Ova vest je obišla region, pa je došlo do pitanja – da li možda Crnoj Gori preti bankrot zbog duga Kini.

Zvanična Podgorica je sada tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za deonicu autoputa. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge deonice druma.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar Spajić za Nova.rs kaže da „pitanje autoputa nije geopolitičko sa stanovišta Crne Gore, već je čisto ekonomskog karaktera“.

„Ukoliko imamo opciju da nađemo jeftinije finansiranje od trenutno postojećeg, tu opciju ćemo iskoristiti“, dodaje i ističe da „Ministarstvo finansija i socijalnog staranja aktivno traži povoljnije uslove finansiranja za sve moguće projekte, uključujući i autoput“.

Spajić poriče da je Crna Gora tražila da neko drugi otplati dugovanja države, već „da ih potencijalno refinansira sa povoljnijim uslovima“. Do zabune je, kako kaže, došlo zbog „neadekvatnog prenošenja informacija“, kao i zbog „političkih spinova“.

„Izjave od strane evropskih zvaničnika se zato ne odnose na potencijalno refinansiranje, nego na pitanje novinara da li će EU preuzeti i otplatiti dugove koje su korumpirani crnogorski političari pravili u prošlosti“, kaže Spajić.

Crna Gora trenutno pregovara sa evropskim partnerima, kako bi pronašla način za najpovoljnije finansiranje projekata u zemlji, a to podrazumeva i autoput.

Spajić je za Nova.rs istakao da nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer država može da finansira svoja dugovanja.

„Zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i programskom budžetu koji će rezultirati fiskalnim deficitom od Mastrihtskih tri odsto, Crna Gora je na putu potpunog finansijskog ozdravljenja“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram