Foto:Serg Glovny / Zuma Press / Profimedia

Još uvek nepoznate osobe pucale su juče na automobil u kojem se nalazio Sergej Šefir, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Srećom, Šefir je iz napada izašao nepovređen, dok je njegov vozač pogođen sa tri metka i nalazi se u bolnici na lečenju. Obzirom na izuzetno loše odnose Ukrajine sa Rusijom, pitanje o tome ko je odgovoran za pokušaj ubistva Šefira je postavljeno odmah, a odgovor naginje na rusku stranu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šefir je za ruske medije opisao trenutak kada su meci pogodili njegovo vozilo, ističući da je „sve bilo zastrašujuće“.

„Sve je bilo strašno. Moj vozač je hrabro uspeo da nastavi vožnju i nakon što su pucnji odjeknuli. Verujem da je u pitanju pokušaj zastrašivanja, ali ovako niski udarci nemaju šanse za uspeh. Moramo shvatiti da je naš predsednik (Zelenski) veoma jake volje, da ima kičmu i da ga se ne može zastrašiti“, poručio je Šefir nakon napada.

Jedan visoki zvaničnik ukrajinske vlade, koji je navodno bio na meti naoružanih napadača, smatra da su njegovi napadači hteli da pošalju poruku rukovodstvu zemlje, jer teoretičari zavere u Kijevu spekulišu da je Rusija mogla da stoji iza napada.

Uprkos tome što nema dokaza o identitetu napadača, lider stranke Zelenskog – David Arakamia, tvrdi da bi jedno objašnjenje moglo biti da iza napada stoji Moskva.

„To je moglo biti upozorenje od krijumčara ili šefova kriminala. Druga verzija je da je možda postojala ruska veza – jer je u poslednje vreme bila vrlo aktivna antiruska retorika, pa ne možemo isključiti ovu mogućnost“, ocenio je on.

Istovremeno, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski rekao je da, iako je „prerano“ da se prstom ukaže na potencijalne krivce, „razmatra se verzija o učešću specijalnih službi stranih država“. Prema njegovim rečima, navodni pokušaj ubistva trebao je da „izvrši pritisak na više rukovodstvo zemlje, kako bi se destabilizovala politička situacija“.

Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Rusija je, međutim, odbacila optužbe, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da postoji praksa u kojoj se Rusija krivi za sve loše što se dogodi u okolnim zemljama.

„Nažalost, u današnje vreme, šta god da se dogodi u Ukrajini, niko od njihovih sadašnjih političara ne može da odoli, a ne da okrivi Rusiju. Naravno, ovo nema veze sa stvarnošću, već se svodi na prenaglešene emocije na drugoj strani“, istakao je Peskov.

Zelenski obećao brzu reakciju

Volodimir Zelenski obećao je snažan odgovor nakon što je jedan od njegovih pomoćnika preživeo „očigledni pokušaj ubistva.“

Iako nije poznato ko je povukao obarač, Zelenski smatra da u obzir dolaze domaći, ali i strani faktor. Sumnja je odmah pala na susednu Rusiju.

Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Govoreći iz Njujorka, gde učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Zelenski je poslao snažnu poruku onima koji su pokušali da ga zastraše.

„Reći meni ‘zdravo’ pucanjem u automobil mog prijatelja je delo slabića. Ali, odgovor će biti snažan“.

Policija koja istražuje pucnjavu u blizini sela Lisniki rekla je da istražuje mogućnost da je Šefir možda bio meta zbog svog rada, ili kao pokušaj destabilizacije vlade.

Napad se dogodio samo dva dana pre nego što je ukrajinski parlament usvojio Zakon o ograničenju moći oligarha, na inicijativu predsednika Zelenskog.

Ukrajinski oligarsi su mala grupa ekstremno bogatih biznismena koji dominiraju ekonomskim i političkim životom zemlje.

BONUS VIDEO Devojčica između rešetaka

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar