Dete u bolnici, bolnica
Foto: Shutterstock

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedelju uveče da je pokrenuta procedura doniranja organa dvoipogodišnje devojčice iz Nove Gradiške, a svima koji su je voleli izrazio je saučešće zbog njene smrti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Određena je uteha da će devojčica pronaći svoj mir u večnosti i da će transplantacijom organa darovati život drugima“, saopštio je Beroš.

Jutros je Goran Roić, direktor Klaićeve bolnice, održao kratku pres konferenciju ispred bolnice, prenosi Index.hr.

„Vrlo tužan epilog slučaja koji je potresao čitavu Hrvatsku. Simbolično, na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentikinja našla utehu u večnosti, gde će biti sigurnija i srećnija nego ovde. Nažalost, evo, to je epilog. Uz mene su lekari sa intenzivne nege, oni su danonoćno od prijema naše male pacijetkinje brinuli o njoj. Nažalost, priroda povreda je bila preteška. Uprkos svim merama, kao što smo juče izvestili, nije se moglo više učiniti“, rekao je Roić.

Roić je komentarisao doniranje organa.

„Naravno, bilo je potrebno pre same eksplantacije sprovesti svu pravnu proceduru, ona je kompleksna. To je juče uspešno obavljeno“, rekao je Roić.

„Kad je već takva situacija, ti organi će u nekim kriterijima spasiti neke druge živote“, dodao je.

Reč je uzela Karmen Kondža, pedijatar na intenzivnoj nezi.

„Ja sam je i primila. Sproveli smo sve mere intenzivističkog lečenja. Nažalost, rezultat je tragičan. Nemam šta dodati, sve je rečeno. Devojčica je imala tragičan život, ali učinila je nešto da se osvesti ta socijalna briga o ranjivima. Ona će donirati organe, spasiće neke druge živote. Ništa drugo nemam da kažem. Učinili smo sve“, kazala je Kondža.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar